• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodno uklanjanje fleka sa lica: Sve što vam je potrebno već imate u kuhinji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hiperpigmentacija je najveći problem kože lica koji možete ublažiti pomoću jeftinih i pristupačnih namirnica

  • 0
Vrat, nega vrata, koža, nega lica Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih problema sa kožom koji nas danas muče su tamne mrlje i hiperpigmentacija. Ovo može ostaviti kožu neujednačenom i oduzeti sjaj sa lica.

Tamne mrlje na koži obično su rezultat hiperpigmentacije usled upale ili melazme. Postoji nekoliko faktora koji mogu da doprinesu nastanku mrlja i fleka na koži, uključujući hormone, tragove akni i bubuljica, rane izazvane posekotinama i izlaganjem suncu.

Ne morate uvek da se oslanjate na skupu kozmetiku i procedure kako biste dobili blistavu kožu bez mrlja. Kako piše Femina, nekoliko izuzetno jednostavnih kućnih preparata mogu da budu dobri saveznici u oslobađanju od fleka na potpuno prirodan način.

Zeleni čaj, začin Foto: Pixabay

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sprečava upale i oksidaciju, što ga čini odličnim u čišćenju tamnih mrlja, posebno onih uzrokovanih štetnim UV zracima. Zeleni čaj je izuzetno svestran proizvod koji se može koristiti u različitim oblicima za primenu na licu. Jedan od najjednostavnijih načina je da skuvani zeleni čaj stavite u posude za pravljenje leda i nakon što se čaj zamrzne takvu kockicu leda utrljate na lice.

Za veću koncentraciju zelenog čaja profesionalci prave masku za lice, tako što isprazne sadržaj kesice zelenog čaja u infuziju i pomešaju je sa pirinčanim brašnom i limunovim sokom ili malo meda i ravnomerno nanesu po koži.

Mleko Foto: Shutterstock

2. Mleko

Sipajte malo svežeg mleka u činiju, spustite pamučni jastučić u mleko i potom nežno utapkajte na lice, posebno na mesta koja sadrže fleke i tamne mrlje. U mleko možete da dodate i kašičicu meda. Mleko prirodno može da posvetli kožu, uključujući tamnu pigmentaciju, staračke pege i ožiljke. Takođe, ono ujednačava ton kože.

Osim što prirodno smanjuje tamne mrlje, mleko ima nekoliko drugih prednosti, kao što je podmlađivanje kože, zbog čega je kupanje u njemu popularan ritual među ženama.

Krompir Foto: Pixabay

3. Krompir

Trljanje oguljenih kriški krompira po licu je odličan način da uklonite tamne mrlje. Bogate su vitaminom C i sadrže agens za lepotu protiv starenja koji im omogućava da postignu ovaj efekat.

Možete da iscedite i sok od krompira i da ga nanesete na tamna mesta na vratu, što će vam poslužiti kao brzo i lako rešenje za posvetljivanje kože.

Maska za lice, krastavac Foto: Shutterstock

4. Krastavac

Omiljeno letnje povrće izvanredno je za saniranje opekotina od sunca, ali i za izbeljivanje fleka na koži. Krastavac je posebno koristan u smanjenju vidljivosti strija. Možete da pravite mešavine i paste na bazi krastavca i da ih redovno nanosite na kožu.

Oljuštite krastavac, iseckajte ga na kockice i sameljite u blenderu, dodajte malo aloe vere da napravite gel ili ružinu vodicu i sveže ceđeni sok od limuna da napravite toner. Čuvajte ga u bočici i svakodnevno ga nanosite na celo lice da biste se rešili tamnih fleka.

I ne zaboravite - dok nanosite prirodna sredstva za uklanjanje tamnih fleka po koži trudite se da se što manje izlažete suncu. Ako ste prinuđeni da izađete iz kuće kad je sunčevo zračenje jako obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, a prirodna sredstva primenjujte uveče i ostavite ih da deluju preko noći.

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota