• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Botoks tretman za kosu: Šta sve treba da znate ako želite da isprobate

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj proces dubokog kondicioniranja može biti dobar način za sjajniju i zdraviju kosu

  • 0
Kosa, kovrdže, talasi, nega kose, žena, lepota Foto: Shutterstock

Ako želite da konačno postignete najviši nivo sjaja i glatkoće vaše kose, a da to ne iziskuje mnogo vremena i truda, možda da  razmislite o tretmanu botoksa za kosu. Ne bojte se zbog samog naziva tretmana, jer naziv vuče na pogrešnu stranu - igle, ubrizgavanje i sl. U ovom tretmanu kose ne postoji niti jedna igla, a ni sam botoks uopšte nije sastojak koji se primenjuje.

O čemu se zapravo radi

Kompletan proces ovog tretmana i njegovo dejstvo objasnili su stručnjaci na sajtu "Womenshealthmag": Botoks za kosu je 100 % veganski tretman za dubinsko kondicioniranje koji će zadržati teksturu vaše kose netaknutom, ostavljajući je glatkom i više hidriranom nego ranije“, kaže Kaila Ciambrone, profesionalni stilista sa Floride u Salonu Gaudi, gde redovno izvodi botoks tretmane za kosu.

Ime tretmana potiče od načina na koji ceo proces funkcioniše - tretman pratktično predstavlja "punjenje" pojedinačnih vlakna kose, zatvara ispucale vrhove i daje kosi novu uglađenost i punoću kako bi se smanjilo pucanje i kovrdžanje vlasi, Kada vam pramenovi izgledaju mlohavo, končasto, ispucalo i nezdravo, ili kada osećate da su vrućina i stres izazvali lomljenje ili oštećenje, botoks za kosu može pomoći da resetujete vašu kosu i obradujete je ovim procesom "preporoda".

Kako "radi" tretman botoksa za kosu

Iako se u botoks za kosu ne koriste injekcije, vaš frizer će verovatno početi sa konsultacijom pre nanošenja proizvoda, koji je u suštini nehemijski koncentrat koji može da sadrži sastojke kao što su vitamin B5, vitamin E, kompleks kolagena, antioksidansi, ulje, kavijar, u zavisnosti od tačnog proizvoda. Kako kažu stručnjaci, ovi sastojci neguju kosu, boreći se protiv slobodnih radikala, a upravo delujući protiv znakova starenja, od lomljivih pramenova do slomljenih vlakana.

Kolagen pomaže da se vaša kosa dodatno popravi, dok ulja u tretmanu pomažu u omekšavanju i zatvaranju kutikule kose. Svaki tretman će biti malo drugačiji, u zavisnosti od nivoa oštećenja. Frizer procenjuje stanje i kvalitet kose, a u zavisnosti od teksture kose i željenog rezultata, botoks za kosu stoji na vašoj kosi od 20 minuta do sat vremena.

Kada dođe vreme za ispiranje proizvoda, vaš frizer će koristiti poseban šampon i sredstvo za balansiranje pH vrednosti. Vaša kosa se zatim suši fenom i pegla se  i ne može se prati ili kvasiti najmanje 48 sati. Stručnjaci preporučuju čak 72 sata ne kvašenja kose, ako je moguće.

Koje su prednosti tretmana botoksa za kosu

Nakon tretmana, možete očekivati da ćete imati glatkiju, puniju kosu i manje ispucalih vrhova. Možda ćete primetiti manje kovrdžanja kao rezultat vlage koju tretman dodaje i vašim dlakama. Rezultati mogu trajati od dva do četiri meseca.

Zamislite botoks za kosu kao vrstu tretmana koji je sličan održavanju. Cela kosa može imati koristi od dodavanja proteina i hidratantnih elemenata s vremena na vreme, što je u suštini ono što ovaj tretman pruža. Ipak, stručnjaci upozoravaju da vodite računa kod koga ćete ići na ovaj tretman, jer ako želite da dobijete najbolje rezultate ovog tretmana obratite se licenciranim kozmetolozima ili stilistima.

Za koje tipove kose ili stanja najbolje deluje botoks za kosu

Pošto u botoksu za kosu nisu uključene jake hemikalije, stručnjaci kažu da je bezbedan za bilo koju vrstu kose, bilo prirodnu, obojenu ili hemijski tretiranu. Tretman ima posebno regenerativno dejstvo za one sa proređenom, oštećenom ili "beživotnom" kosom.

Koliko često se može raditi botoks za kosu

Iako možete očekivati da će vaš tretman botoksa za kosu trajati oko tri meseca, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste produžili prednosti i dejstva ovog tretmana. Stilisti predlažu pranje kose nežnim šamponom bez sulfata i parabena ne više od dva do tri puta nedeljno. Da biste napravili korak dalje, razmislite o spavanju na svilenoj jastučnici ili spavanju sa kapom na glavi.

Botoks za kosu neće štetiti vašoj kosi ukoliko na njoj radite i neke druge tretmane, ali svakako je preporuka da ne tretirate teksturu svoje kose ne češće nego na dva meseca.

Koja je razlika između botoksa za kosu i keratina

Neki ljudi mešaju tretmane botoksa za kosu sa keratinom, jer krajnji rezultati mogu biti slični. Mnogi tretmani s keratinom sadrže formaldehid, koji smanjuje kovrdžanje i hemijski ispravlja pramenove, za razliku od botoksa za kosu koji radi sa prirodnom teksturom vaše kose za suptilniji efekat.

Stručnjaci takođe navode da dok se keratin često koristi za ispravljanje i uklanjanje kovrdžave kose, posebno guste kovrdžave kose, botoks za kosu neće promeniti teksturu vaše kose. Takođe, treba imati na umu da keratin i botoks za kosu nikada ne bi trebalo da se rade u isto vreme. Koji tretman je najbolji za svakog klijenta zavisi od integriteta, teksture kose i željenog cilja. Sve se to utvrđuje tokom inicijalne konsultacije kada klijent dođe kod licenciranih stručnjaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota