• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nega posle sunčanja posebno je važna u borbi protiv starenja kože: Hidratacija za lep ten

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobra rutina nege tokom leta uključuje redovno nanošenje kreme za sunčanje tokom dana kako biste izbegli opekotine od sunca i nanošenje kreme posle sunčanja kako bi vaša koža bila hidrirana

  • 0
nega kože, nega tela

Foto: Shutterstock

Nedovoljno kreme za sunčanje ili neuspešno prikrivanje kritičnih mesta na telu, licu i vratu može lako dovesti do opekotina od sunca.

Kada primetite da vam koža postaje crvena, pecka ili postaje osetljiva na dodir, to je jasan znak da je štetno UV (ultraljubičasto) zračenje sunca oštetilo ili ubilo gornji sloj ćelija kože (epidermis).

Dok kratkoročni problemi sa opekotinama od sunca uključuju bolno mazanje mastima i nemirne noći, dugoročne posledice se kreću od preranog starenja kože do raka kože. Nažalost, "aftersun" ne može da se nosi sa ovim poslednjim, ali može pomoći da umirite vašu kožu.

Šta radi "aftersun" - krema za posle sunčanja?

Da li krema koja se nanosi posle sunčanja ograničava oštećenje kože? Da li je to samo još jedan hidratant? Može li da pomogne da bol od opekotina od sunca nestane? Dr Pol Banvel za "Patient.info" rezimira glavnu upotrebu "aftersun" preparata.

- Krema za posle sunčanja vlaži kožu nakon opekotina od sunca. Međutim, ne mora se koristiti samo za lečenje opekotina od sunca, jer je zapravo samo hidrantna krema. Vaša koža bi u idealnom slučaju trebalo da bude između 20% i 30% vode, ali koža opečena od sunca gubi vlagu i izaziva iritacije i perutanje. Ova krema hidrira i zadržava više vode u vašoj koži.

U poređenju sa drugim hidrantnim kremama, "aftersun" sadrži dodatne umirujuće sastojke koji će smiriti kožu nakon opekotina i pomoći u smanjenju crvenila. "Aftersun" proizvodi često sadrže biljne ekstrakte aloe vere, koji pomažu da se nadoknadi vlaga izgubljena usled izlaganja sunčevim UV zracima - objašnjava dr Banvel.

Kad bi trebalo staviti "aftersun" preparate na kožu?

Dobra rutina nege tokom leta uključuje redovno nanošenje kreme za sunčanje tokom dana kako biste izbegli opekotine od sunca i nanošenje kreme posle sunčanja kako bi vaša koža bila hidrirana. Najbolja primena preparata posle sunčanja bila bi posle tuširanja, jer će prvo ispiranje losiona za sunčanje i umasiranje na vlažnu kožu pomoći koži da zadrži više hidratacije posle izlaganja suncu.

Da bi vaša koža bila super hidrirana, možda ćete želeti da nanesete hijaluronsku kiselinu pre upotrebe "aftersun" kreme. Ovo pomaže koži da upije još više vlage. Ako, kao i mnogi drugi, kupujete "aftersun" kremu tek nakon što ste pocrveneli na suncu, trebalo bi da se tuširate i obilno je nanosite barem svako jutro i veče - ili onoliko često koliko želite dok simptomi ne nestanu.

Možete li koristiti "aftersun" kao dnevnu hidrantnu kremu?

Da, većina proizvoda posle sunčanja je veoma slična standardnim hidrantnim kremama. Takođe ima tendenciju da uključuje manje parfema koji, da podsetimo, potencijalno mogu da iritiraju osetljivu kožu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota