• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akrilni nokti: Pojavili su se u zubnoj ordinaciji, a sada su potreba gotovo svake žene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad se jednom nanese, akril se stvrdne u jak veštački nokat koji se može turpijati i polirati do visokog sjaja

  • 0
Akrilni nokti

Foto: Shutterstock

Kad je dr Fred Slek isekao svoj palac dok je radio u zubotehničkoj laboratoriji 1957. godine, uradio je ono što bi većina medicinskih profesionalaca uradila: primenio je samo-lečenje. Ali ovaj zubar je imao inovativno rešenje koje je prevazišlo korišćenje flastera. Koristeći aluminijumsku foliju i zubni akril, napravio je platformu za fiksiranje noktiju, koja će uskoro biti patentirana kao prvi oblik noktiju.

I tako su "rođeni" akrilni nokti. Ova bistra, očvrsla supstanca, od istog osnovnog materijala kao i pleksiglas, napravljena je kombinovanjem tečnog akrilnog proizvoda (monomera) sa akrilnim proizvodom u prahu (polimerom). Zajedno formiraju mekanu loptu koja se, kada se oblikuje, može oblikovati u oblik nokatne ploče. Stomatolozi su već imali u rukama takve materijale. Čikaški zubar Maksvel Lape je 1934. godine napravio veštački nokat pod nazivom "Nu Nails" za one koji su grickali svoje nokte. Na njega se nije gledalo u kozmetičke svrhe sve dok se Slek nije pojavio.

Dakle, kad se jednom nanese, akril se stvrdne u jak veštački nokat koji se može turpijati i polirati do visokog sjaja. U ranim danima poboljšanja akrila (krajem 1970-ih), većina onoga što je bilo dostupno je izlazilo iz stomatoloških ordinacija. Nokti su bili debeli i očigledno lažni.

Tokom godina, hemičari su razvili nove tehnologije, tako da danas tehničari za nokte mogu oblikovati akrilne nokte koji su tanji i prirodnijeg izgleda.

Slek je osnovao Nail Sistems International (NSI) i nastavio da razvija polimer/monomer akril sisteme do kasnih 1960-ih, baš kao što je potražnja za profesionalnim manikirima, kozmetičkim salonima i praksa nanošenja dugih lažnih noktiju postala je široko rasprostranjena.

Standardni alati u arsenalu profesionalaca za nokte, takođe duguju svoje poreklo ovom stomatologu. Danas je nega noktiju industrija vredna osam milijardi dolara u SAD, a akrili su svuda. Nokti su za neke prerasli luksuz i sada su potreba, što dokazuje i bržerastući broj salona kao i broj ljudi koji odlaze na raznorazne obuke ne bi li usavršili svaku novu tehniku, a i poteškoće zakazivanje termina kod omiljenog majstora manikira.

Video: Izlečili mu nokte zaražene gljivicama: Skoro da je dobio papke, a takav je i miris bio

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota