• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šminka žena kroz istoriju: Egipćanke posebno negovale kožu, Rimljanke obožavale da farbaju kosu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šminka je kroz istoriju doživela i osudu i veličanje što je i razumljivo, ali biće zanimljivo videti kuda vode trenutni trendovi

  • 0
Šminkanje kroz istoriju

Foto:Profimedia/Splash/ , Ted Blackbrow / Shutterstock Editorial /, akg-images/, Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP /

Svima nam je poznato da šminka datira još od starih Egipćana, ali ne i na koje načine i uz pomoć kojih proizvoda su žene kroz istoriju šminkale svoje lice kako bi izgledale još lepše i istakle osnovna obeležja i duh kulture i podneblja gde su živele.

Egipćanke

Kako piše portal AiryHair.com, stari Egipćani su se zaista bavili negom kože. Žene su se posebno brinule da im koža uvek bude hidratizovana i zaštićena od jakog egipatskog sunca. Zelene i plave senke bile su popularne među ženama i muškarcima, a pravili su ih od mešavine bakra i olovne rude. Poznato je da su Egipćani nosili razne ruževe jarkih boja kako bi pokazali svoj društveni status. Kohl, mešavina metala, čađi i životinjske masti korišćena je za šminkanje očiju. Čak i do danas, njihova šminka i dalje izgleda odlično. I Egipćanke su bile prve žene koje su nosile šminku sa sobom u posebnim kutijicama.

Kina i Indija

Između 4.000 i 500. godine pre nove ere, šminka je postala popularna širom sveta. Od upotrebe kane u Indiji, do Kine u kojoj su koristili pčelinji vosak i želatin za nokte, šminka je postala pravi hit među društvenom elitom. Tada su ulja i parfemi postali veoma poznati i bili su znak pripadnosti bogatoj klasi.

Indijka, indijska mlada

Foto: Pixabay

Drevni Rim

Farbanje kose je bilo najveći trend u ovom periodu. Rimski carevi su farbali kosu u plavo, dok su Egipćani farbali kosu u crno koristeći minerale iz metalnih elemenata. Rimljanke su koristile mnogo različitih kozmetičkih proizvoda od boja za kosu, lakova za nokte, senki za oči i boja karmina. Što im je društveni status bio viši, to su se više šminkali.

Srednji vek

Biti bled bio je znak bogatstva u srednjem veku i žene su preduzimale drastične mere, kao što je ispuštanje krvi, da bi to postigle. Žene su takođe koristile kohl da potamne trepavice i obrve i počele su da koriste rumenilo na obrazima. Kosa je bila skrivena, i smatralo se neprikladnim pokazati svoju kosu. Ako bi neka žena išla raspuštene kose ili bi joj se video deo kose, smatrana je ili seljankom ili prostitutkom.

Elizabetanska era

Kraljica Elizabeta je bila Kim Kardašijan iz Engleske iz 16. veka! Svaka žena je želela da dobije taj poznati izgled blede puti i crvene kose. Čak su koristili i otrovnu mešavinu belog olova i sirćeta da bi izgledali što bleđe. Ako to ne bi funkcionisalo, kao i žene iz srednjeg veka, iscedile bi sopstvenu krv da bi dobile izgled koji je bio u trendu tada. Žene su takođe čupale, pa čak i brijale svoje obrve i kosu kako bi visoko Elizabetino čelo. Pre ove ere, u Engleskoj se smatralo vulgarnim šminkati se.

Kraljica Elizabeta Elizabeth I

Foto: akg-images / Profimedia

Viktorijanska era

Slično kao pre elizabetanske Engleske, ljudi viktorijanske ere nisu bili pristalice šminkanja i upotrebe šminke. Kozmetiku su povezivali sa ljudima niskog moralnog karaktera. Kraljica Viktorija postavila je standarde lepote i njen fokus je bio prirodan izgled i dobro održavana koža. Žene bi pravile maske za lice od ovsene kaše, meda i žumanca da bi njihova koža bila savršena. Da bi dodale boju licu, žene bi se često štipale za obraze i grizle usne.

Početak dvadesetog veka

Sa pojavom sve večeg broja pristalica šminke početkom 1900-ih, šminkanje više nije nosila stigmu iz viktorijanske ere. Žene su shvatale šminku kao oblik ženstvenosti, a žene ove ere, posebno 1920-ih, bile su poznate po svojim tamnim obrvama i teškoj šminki za oči. Koristile su grimizne boje i olovke za usne na bazi metala kako bi postigle savršen amorov luk. Upotrebom kreme od slonovače i rumenilom, postigle bi mladalački sjaj koji je bio veoma popularan u ovo doba.

Vivijen Li

Foto: Wikimedia/Fawcett Publications

Šezdesete

Model i maneknka Tvigi učinila je da manekenski izgled bude glavni 60-ih godina. Žene su naglašavale svoje oči, čineći ih veoma velikim i lepim. Korišćen je tamni ajlajner na pregibu, a bela senka na kapku je isticala ovaj izgled. Takođe su počele da nose veštačke gornje i donje trepavice, stvarajući dramatičan izgled. Pošto usne nisu bile glavna tačka na licu, koristile su bledi, mat ruž da bi omogućile da je potpuni naglasak lica bude na na krupnim, "širom otvorenim" očima.

Twiggy

Foto: Ted Blackbrow / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Početak 21. veka

Do 2000. godine, bleda koža je nestala, a preplanula koža ušla u modu. Preplanuli ten odavao je utisak zdravlja i pomogao da se prikriju neke neželjene mrlje. Sjaj za usne u metalik ili smelim bojama ušao je u trendu, a ledeno bleda senka za oči posrtala je imperativ. Žene ovog vremena želele su što tanje obrve i još uvek plaćaju cenu za to.

Kristina Agilera Christina Aguilera

Foto: JIM RUYMEN / AFP / Profimedia

Trenutni trendovi

Najpoznatija trendseterka po pitanju šminkanja poslednjih godina je Kajli Džener, zajedno sa svojim sestrama Kardašijan. Njene neverovatno pune mat usne, savršeno pune obrve i upotreba konture su ono što je učinilo da izgleda toliko lepo i savršeno, da je svaka devojka kopira. Trenutni trendovi ni na koji način ne izgledaju prirodno i oslanjaju se na mnogo šminke da transformišu lica i uklone sve nesavršenosti.

Biće veoma zanimljivo videti budućnost donosi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota