• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da negujete kovrdžavu kosu: Ne koristite četku i uvedite novu rutinu pred spavanje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prirodne maske jedan su od načina da sačuvate lepotu i zdravlje vlasi

  • 0
Kovrdže, lokne, kosa

Foto: Pexels

Kovrdžava kosa je teška za održavanje, ali uz prave proizvode svaka vaša lokna će biti savršena. Najvažnije je da naučite kako da pravilno perete kosu, koji tačno češalj da koristite i kakvi prirodni ili veštački tretmani će odgovarati vašim loknama.

1. Pametno birajte šampon

Pranje kose je prvi i najvažniji korak u svakoj rutini nege kose, bez obzira na njenu teksturu. Pranje osigurava da na vlasištu nema prašine, viška ulja, mrtvih ćelija kože i nakupljanja proizvoda.

Koristite blagi šampon bez sulfata, silikona, alkohola i parabena koji mogu da iritiraju kožu glave. Sulfati su agensi za penu, dok su parabeni konzervansi koji se koriste u proizvodima za negu kose. Pređite na blage formule bez mirisa, sulfata, silicijuma i parabena u šamponima.

2. Izbegavajte prekomerno pranje šamponom

Kovrdžava kosa se lako isuši, pogotovo ako stavljate previše šampona. Takođe, potražite balzam sa hidratantnim sastojcima, jer će on osigurati da kutikula kose bude zaštićena od oštećenja.

3. Tretman pre šamponiranja

Tretman pre šamponiranja je blaženstvo za one sa kovrdžavom kosom, jer pomaže u odmrsivanju. Nanesite masku za kosu ili ulje za regeneraciju na suvu kosu tako što ćete odvojiti delove kose, pa ih ostavite da odstoje na kosi 20 minuta. Možete staviti kapu za tuširanje ili peškir - ovo osigurava da maska ili ulje za regeneraciju dobro prodru u vašu kosu.

4. Nikada ne češljajte kovrdžavu kosu

Oduprite se želji da četkom češljate kovrdžavu kosu. Koristite češalj sa širokim zupcima na kovrdžavoj kosi pre šamponiranja. Nakon pranja kose, jednostavno prođite prstima kroz kosu. Nikada nemojte češljati mokru kosu, jer je ona sklonija lomljenju i oštećenju.

5. Pazite na temperaturu fena

Visoka temperatura može ukloniti prirodnu teksturu lokni, čineći da izgledaju dosadno i beživotno. Ograničite upotrebu fenova i presa i koristite dobar sprej za zaštitu od toplote. Koristite umerenu toplotu i difuzor da zaštitite lokne.

foto Pixabay

foto Pixabay

 

6. Koristite češalj sa veoma širokim zupcima

Koristite češalj sa širokim zupcima da biste odmrsili kovrdžavu kosu. Češljajte odozdo prema gore da uklonite čvorove ako ih ima. Svaki uvojak se može smatrati potencijalnom tačkom loma, a nežno rukovanje je pravi način. Četka za kosu može pokvariti vašu prirodnu teksturu kose i oštetiti kosu.

7. Uvek koristite hladnu vodu

Tuševi sa toplom vodom uklanjaju prirodno ulje ili sebum sa vlasišta i kose. Takođe, topla voda može da otvori kutikulu, čineći pramenove kose sklone kovrdžanju i lomljenju. Ispiranje hladnom vodom je najsigurnija opcija, bez obzira na to da li perete kosu šamponom ili regenerišete kosu.

8. Redovna poseta frizeru

Ošišajte kosu svakih šest do osam nedelja da biste se rešili ispucalih vrhova i oštećene kose.

9. Rutina pre spavanja za kovrdžavu kosu

Stručnjaci za negu kose se zaklinju u "ananas trik" kao deo rutine spavanja za kovrdžavu kosu. Ovaj trik podrazumeva da skupite svu kosu na vrh glave u punđu ili opušteni rep. Na ovaj način, manje je trenja između vaše kose i jastučnice. Pređite na satenske ili svilene jastučnice umesto na pamučne navlake da biste smanjili trenje.

10. Isprobajte prirodne tretmane za zdravu kovrdžavu kosu

Koristite maske za kosu koje sadrže prirodne sastojke. Napravite masku od maslinovog ulja, jaja, sirćeta i majoneza i nanesite je na kosu. Isperite je posle 30 minuta, pa operite šamponom. Jaja pružaju proteine vašoj kosi, a majonez daje vlažnost i sjaj suvim loknama.

Avokado je bogat vitaminom B, E i dobrim mastima. Zreli avokado izgnječite sa kašikom meda i dve kašike maslinovog ulja. Nanesite ovu masku na kovrdžavu kosu i ostavite da deluje 30 minuta. Operite blagim šamponom. Jabukovo sirće, mleko i hibiskus takođe su sjajni prirodni tretmani za zdravu kovrdžavu kosu.

Video: Jedan bikini na više načina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota