• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas bi legendarni Džejms Bond napunio 92. godine: Večni šarm Šona Konerija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj škotski džentlmen definisao je pojam lepote i šarma

  • 4
Sean Connery Šon Koneri

Šon Koneri u kasnim godinama. Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Na današnji dan pre 92 godine rođen je jedinstveni ser Šon Koneri. Ovaj škotski glumac sa nebrojano mnogo nagrada i priznanja, svakako spada u krug najpopularnijih glumaca svih vremena. Iako je 2020. godine otišao u legendu, u zaborav svakako nije. Njegovi obožavaoci nastavljaju da slave mnoge nezaboravne uloge ostvarenog glumca, od njegovog legendarnog izvođenja kao prvog Džejmsa Bonda do lovca na velike igre u "Ligi izuzetnih džentlmena".

Za one koji pažljivo prate njegovu karijeru, neverovatno je teško izabrati omiljenu ulogu Šona Konerija. Dobio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Nedodirljivi", ali je bio briljantan i u "Gorštaku", "Lovu na Crveni oktobar", "Prvom vitezu", "Indijani Džonsu"... i u još mnogo filmskih ostvarenja koja su ga učinila zvezdom.

Nesumnjivo je da će lik Džejmsa Bonda uvek biti jedno od Konerijevih najvećih dostignuća. Nedavno je Koneri uspeo da još jednom dokaže koliko je njegova verzija agenta 007 i dalje popularna među obožavaocima čuvenog špijuna.

Anketa koja je ispitivala fanove o njihovom omiljenom Džejmsu Bondu pokazala je da je Koneri udobno zauzeo prvo mesto sa 44 odsto glasova, nadmašivši drugoplasiranog Timotija Daltona sa 32 odsto.

Konerijeva poslednja glavna uloga bila je u filmu "Liga izuzetnih džentlmena" iz 2003. godine, gde glumi veštog avanturistu Alana Kvotermejna, čoveka koji je regrutovan da predvodi grupu heroja da spreči potencijalni svetski rat.

Nažalost, Koneri je imao loše iskustvo tokom snimanja ovog filma, što je i dovelo do njegove odluke da se trajno povuče iz glume.

Tada je i izjavio:

- Bila je to noćna mora. Ovo neprijatno iskustvo je imalo veliki uticaj na mene, navelo me je da razmišljam o šoubiznisu. Dosta mi je posla sa idiotima.

Koneri je nakratko tokom 2012. godine prekinuo penziju, da bi pozjamio glas glavnom liku u animiranoj škotskoj komediji "Ser Bili veterinar", što je bio prvi škotski CGI animirani film i nametnulo se kao potpuno prirodno i prikladno da jedan od najpoznatijih škotskih glumaca bude u ovoj ulozi, čak i ako je to značilo izlazak iz penzije. Iste godine je takođe bio narator u dokumentarnom filmu "Ever to Ekcel", posle čega se vratio uživanju u penziji.

Sean Connery, Šon Koneri

Foto: Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive

Okićen svim škotskim regalijama, Šona Konerija je 2000. godine kraljica Elizabeta II proglasila vitezom na ceremoniji u palati Holirudhaus.

- Ovo je jedan od najponosnijih dana u mom životu - rekao je novinarima u pratnji supruge Mišlen i brata Nila.

Šon Koneri imao je dva braka: prvi sa australijskom glumicom Dajan Šilento 11 godina, a dve godine nakon njihovog razvoda ponovo se oženio marokansko-francuskom slikarkom Mišlin Rokbrun, sa kojom je ostao u braku do smrti, 2020. godine.

Konerijev izražen muževan izgled, prirodna harizma i profesionalni uspeh značili su da su mu žene uvek bile u okruženju pokazujući konstantno ineteresovanje za ovakvog muškarca, te je tokom svoje karijere povezivan sa više od 20 žena.

Ketrin Zita Džons, Šon Koneri

Printskrin: 20th Century Fox

Nakon objave o njegovoj smrti, mnoge kolege i ličnosti iz industrije zabave odali su počast Koneriju, uključujući Sema Nila, Nikolasa Kejdža, Roberta De Nira, Majkla Beja, Aleka Boldvina, Hjua Džekman, Džordža Lukasa, Kevina Kostnera, Ketrin Zita Džons, Barbra Strejsend, Džejn Simor i Harisona Forda, kao i glumce koji su posle Konerija igrali Bonda: Džordža Lezenbija, Timotija Daltona i Pirsa Brosnana.

Svi oni su ovom prilikom potvrdili da je Koneri uneo novi, revolucionarni ugao u svet filma svojim oštrim i duhovitim prikazom seksi i harizmatičnog tajnog agenta, te je i ogroman njegov doprinos velikom uspehu ovog filmskog serijala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • BASA

    25. avgust 2022. | 11:10

    Dzems Bond i muškarac za sva vremena !

    Podelite komentar

  • Mihailović

    25. avgust 2022. | 10:52

    Prvi i najbolji Džejms Bond,,,

    Podelite komentar

  • Delija

    25. avgust 2022. | 10:34

    Heroj mog detinjstva

    Podelite komentar