• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kim Kardašijan isprobava nov način tretiranja psorijaze: Ishrana joj pomaže u onom sa čim se godinama suočava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njena ishrana je zasnovana na što više antiinflamatornih i antioksidativnih namirnica

  • 0
Kim Kardashian Kim Karadasijan

Foto: Profimedia/SplashNews.com / Splash

Kada Kim Kardašijan govori o ishrani, često bude meta prozivki jer se smatra da je ona odgovorna za promovisanje štetnih i toksičnih standarda - od problematičnih komentara o gubitku težine do objavljivanja njenog procenta telesne masti. Ali nedavno se dotakla ishrane koja je više fokusirana na zdravstvene prednosti, a ne na estetiku.

U nastojanju da se izbori sa simptomima svoje psorijaze i psorijaznog artritisa, sa kojim se bori već duži niz godina, Kardašijan je u intervjuu za "Poosh" govorila o ishrani na bazi biljaka.

Psorijaza je autoimuno stanje koje uzrokuje da telo pravi nove ćelije kože brzim tempom, što može dovesti do gomilanja ćelija na površini kože, objašnjavaju iz Američke akademije za dermatologiju (AAD). Ubrzani ciklus rasta rezultira debelim, ljuspavim mrljama koje se često pojavljuju na kolenima, laktovima, donjem delu leđa i vlasištu. To je znak upale koja je povezana sa drugim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom i psorijatični artritis, kaže Nacionalna fondacija za psorijazu (NPF).

Kardašijan je isprobala razne kućne lekove za lečenje ovog stanja, uključujući umotavanje zahvaćenih područja u plastičnu foliju.

- Otkrila sam da stavljanje masti ili kreme na ova područja, a zatim umotavanje u foliju pomaže. Ali očigledno, to se može uraditi samo na određenim područjima - kaže ona.

Ali Kardašijan tvrdi da je prelazak na biljnu ishranu izuzetno pomogao:

- Trudim se da jedem što je moguće više antiinflamatornih i antioksidativnih namirnica - rekla i dodala da su njeni favoriti smutiji od morske mahovine i takosi na bazi biljaka, prenosi "Pop Sugar".

NPF kaže da ne postoji dijeta koja može izlečiti psorijazu. Ali prema "Johns Hopkins Medicine", postoje određene namirnice koje mogu izazvati zapaljenski odgovor i pogoršati određene simptome psorijaze, uključujući mlečne proizvode, rafinisane ugljene hidrate (beli hleb, beli pirinač, testenine), hranu sa zasićenim mastima i trans masti (masti u crvenom mesu), margarin, obrađene grickalice, namirnice sa visokim sadržajem šećera (soda, slatkiši od voćnog soka) i hranu koja sadrži gluten.

Umesto toga, preporučuje se nemasno meso, biljni proteini (kao što su tofu i tempeh), riba, mahunarke, voće i povrće, orasi i semenke, integralne žitarice i male količine mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti.

Uopšteno govoreći, uravnotežena ishrana najbolji je pristup za smanjenje upale u celom telu, prema "Johns Hopkins Medicine"; posebno se preporučuje mediteranska ishranu za psorijatični artritis ili psorijazu jer "može smanjiti hroničnu upalu koja doprinosi bolestima srca, dijabetesu tipa 2, raku i drugim stanjima".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota