• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jesen promenite rutinu nege kože: 3 saveta dermatologa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada koža počne da gubi vlagu, barijera može da se poremeti i uzrokuje povećanu osetljivost, suvoću i iritaciju

  • 0
Nega kože, nega lica, žena Foto: Shutterstock

Kako prelazimo u jesen i kako se menja vreme, bilo bi poželjno i da prilagodimo našu kožu novim temperaturama.

- Tokom leta, često ima više vlage koja se zadržava u koži i štiti njenu barijeru. U hladnijim mesecima, vazduh postaje suvlji spolja i iznutra, pogotovo zbog grejanja. Kada koža počne da gubi vlagu, barijera može da se poremeti i uzrokuje povećanu osetljivost, suvoću i iritaciju - objašnjava za portal "Real Simple"  kalifornijski dermatolog Nensi Samolitis.

Nije u pitanju trend da se promeni rutina kože za jesen, već je to ključno za održavanje zdrave kože tokom cele godine. Sledi nekoliko ključnih saveta.

1. Osetljiva koža traži posebnu hidrataciju

Ljudi sa osetljivom kožom ili sa stanjima kao što su psorijaza ili ekcem mogu da dožive osećaj peckanja i po nekoliko dana, pa čak i nedelja tokom prelaznog perioda između dva godišnja doba. Najbolja stvar koju možete da uradite je da hidrirate i premažete kožu eteričnim uljima, serumima i kremama.Negujte kožu elastinom i kolagenom da biste pomogli u procesu oporavka ili je, ako se ljušti, premažite alojom i gušćim kremama.

2. Pređite na gušću hidratantnu kremu

Zbog promena u životnoj sredini, prelazak na gušću hidratantnu kremu pre spavanja je veoma važan. Kako navode dermatolozi, promena u temperaturi mora da se nadoknadi tako što će se koži dodati više vlage.

3. Važne su hidratantna krema za usne i krema za oči

Ako ove dve stvari već nisu bile deo vašeg režima nege kože, trebalo bi da budu tokom hladnijih meseci. Baš kao što bi trebalo da pređete na gušću hidratantnu kremu, dodavanjem ovih proizvoda vlažite usne i područje oko očiju.

Naša koža ne voli nagle prelaze, a dodavanjem krema za usne i oči pomaže u ovoj tranziciji,  savetuju dermatolozi i predlažu da je za usne sasvim dovoljno da se namažu i nečim jednostavnim kao što je vazelin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota