• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

40 godina mazala lice kremom za sunčanje, ali ne i vrat: Pogledajte višedecenijski uticaj sunca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova 92-godišnjakinja koristila je kremu za sunčanje na licu, ali ne i na vratu više od 40 godina. Oštećenje od sunca može se videti na jednoj upečatljivoj fotografiji

  • 5

Više od četrdeset godina 92-godišnja žena koristila je kremu za sunčanje , ali isključivo na licu, ne i na svom vratu. Oštećenje od sunca može se videti na jednoj upečatljivoj fotografiji.

Dermatolog koji je objavio ovu fotografiju na "Tviteru" prikazao je sliku na kojoj se jasno vidi lice starice i kako izgleda koža na mestima gde je koristila proizvode za sunčanje. Jasno se vidi manje naborana koža od oštećenog i zgužvanog vrata.

Fotografija je prvobitno objavljena u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju u oktobru 2021. kao deo izveštaja o raku kože i starenju kao primeru efekata zaštite od sunca.

UV svetlo, nevidljivi oblik zračenja sunca ili veštački izvori poput solarijuma, može da ošteti ćelije kože i izazove nepovratnu promenu boje kože i pojavu bora. Izlaganje UV zračenju je takođe najčešći uzrok raka kože i svako svako može da ga dobije.

Da bi se izbegla oštećenje od sunca, svi – osim beba mlađih od šest meseci – treba da nanesu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) od 15 ili više na sve izložene delove tela pre izlaska napolje, ukoliko je UV indeks tri ili veći od tri. Što je veći faktor kreme koja se nanosi, to je bolja zaštita od UV zraka.

UV zračenje je prisutno čak i tokom zime i kada je oblačno, samo u manjim količinama, tako da ljudi treba da nose zaštitu tokom cele godine, i kada je oblačno. Provođenje vremena u senci, nošenje sunčanih naočara i šešira i odabir odeće koja pokriva kožu takođe pomažu u zaštiti od UV zračenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • JACA 🍀

    6. septembar 2022. | 17:17

    Baš je briga, dočekala je da ima 92 godine! 😃

    Podelite komentar

  • Ana

    6. septembar 2022. | 17:50

    Ma da, bas je pre bilo krema za suncanje...

    Podelite komentar

  • Нисам Овца

    6. septembar 2022. | 19:13

    Добра реклама 🙂

    Podelite komentar