• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova 3 vitamina su esencijalna za negu: Pospešuju i rezultate korišćenja drugih proizvoda za negu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri najmoćnija (i najpopularnija) člana vitaminske abecede su vitamini C, B3 i E

  • 0
lepota, nega, nega kože

Foto: Pexels

Svi znamo važnost vitamina u održavanju zdravlja tela. Dok obavljaju stotine uloga u našim telima - od očuvanja zdravih kostiju do jačanja našeg imunološkog sistema, oni takođe mogu biti ne tako tajno oružje u našoj svakodnevnoj rutini nege kože.

Od njihovih hranjivih kvaliteta do njihove sposobnosti da nam daju jaču barijeru kože, pa čak i zaglade našu kožu smanjenjem grube teksture, dodavanjem aktuelnih vitamina u rutinu lepote može se povećati efikasnost drugih proizvoda koje koristimo za negu.

Tri najmoćnija (i najpopularnija) člana vitaminske abecede su vitamini C, B3 i E.

lepota, nega, nega kože

Foto: Pexels

Vitamin C

Vitamin C je najbolji antioksidant vaše kože, pomaže u jačanju barijere kože i smanjuje štetu uzrokovanu spoljnim stresorima. Pomaže u neutralisanju slobodnih radikala koje proizvode faktori životne sredine koji uzrokuju oksidativni stres na našoj koži (mislimo na izlaganje suncu, zagađenje i nezdravu ishranu).

Ovi slobodni radikali oštećuju kožu, što dovodi do gubitka vode i oštećenja, ostavljajući našu kožu grubom i sklonom znacima preranog starenja, poput finih linija i bora.Vitamin C ne samo da deluje na "brisanje" ovih štetnih slobodnih radikala, već takođe podstiče proizvodnju  kolagena, proteina koji održava našu kožu punom, čvrstom i mladalačkom.

Osim toga, vitamin C deluje na smanjenje promene boje i hiperpigmentacije, zahvaljujući svojoj sposobnosti da blokira delovanje enzima odgovornog za proizvodnju melanina, što dovodi do pigmentacije.

lepota, nega, nega kože

Foto: Pexels

Vitamin B3

Takođe poznat i kao niacinamid, vitamin B3 je poznat po tome što pomaže u održavanju jake kožne barijere. Energetičar ćelija kože, ovaj antioksidant poboljšava procese koji našu kožu održavaju zdravom i glatkom, kao što je povećanje proizvodnje ceramida koji pomažu koži da zadrži vlagu.

Vitamin B3 je posebno koristan u popravljanju oštećene DNK i može se boriti protiv ranih znakova starenja kao što su linije od smejanja, bore i promena boje. Kao bonus, ima efekat sličan antibiotiku, pomažući da se poboljša zagušenje kože za glatku, zdravu kožu.

Vitamin E

Hidratantni antioksidans čuva barijeru kože (tako da je barijera vaše kože jača) i poboljšava hidrataciju. To znači da će rezultat biti zaglađena, zdravija koža. Osim toga, njegove hidratantne prednosti pomažu u smanjenju grube teksture kože.

Vitamin E je snažan antioksidant koji štiti kožu od oksidacije izazvane slobodnim radikalima u okruženju i onima koje oslobađa naše telo. To sve uspeva zajedno sa prirodnim, zaštitnim uljima koje naša koža već proizvodi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota