• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog hormonskog poremećaja raste joj brada: "Prelepa sam, ne želim da brijanjem uništim lice"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po dobijanju dijagnoze sindroma policističnih jajnika preplavio ju je osećaj stida, ali je vremenom naučila da prihvati svoju različitost

  • 3

LaRae Perkins (40) iz Komptona u Kaliforniji jedna je od žena koja se gotovo tri decenije bori sa dlačicama na licu.

Kad je imala 12 godina dijagnostikovan joj je sindrom policističnih jajnika (PCOS) koji se manifestuje neredovnim mesečnim ciklusima i viškom androgena, kao i pojavom brade na licu, piše DailyMail.

LaRae se od detinjstva susretala sa pitanjem da li je muškog ili ženskog pola. I dok joj je u najranijoj dobi to destruktivno uticalo na samopouzdanje, kako je bivala starija tako je naučila da prihvati svoju različitost.

Kako kaže, ne namerava da uklanja bradu, jer joj brijanje i depilacija uništavaju lice.

Ova hrabra žena želi da podigne svest o hirzutizmu koji je uzrokovan sindromom policističnih jajnika i da podstakne sve one žene koje imaju isti problem da se okanu voska, epilacije, brijača i krema za depilaciju.

Takođe, LaRae je pokrenula svoj brend odeće pod sloganom „Da, ja sam devojka“.

- Prvi simptomi koji su ukazivali na sindrom policističnih jajnika pojavili su se kad sam ušla u pubertet – kaže LaRae.

- Ali, tek kad su moji mesečni ciklusi postali neredovni dijagnostikovan mi je PCOS. Morala sam da uzimam hormonske pilule da bih regulisala problem.

"Naučila sam da volim sebe"

Priznaje da ju je po dobijanju dijagnoze preplavio osećaj stida. Bila je, kaže, obeshrabrena i zbunjena, ali je, kako je vreme odmicalo, prihvatila dijagnozu i sve što ona sa sobom nosi.

Oko 70 do 80 odsto žena koje imaju PCOS razvije hirzutizam, ali mnoge od njih nisu u stanju da se nose sa ovim problemom.

- Ne želim da idem na lasersko uklanjanje dlaka, depilaciju voskom ili brijanje. Previše volim svoje lice da bih išla na te tretmane i uništila kožu ili napravila sebi dodatni problem pokušavajući da uklonim bradu koja nikada neće nestati i nad kojom nemam kontrolu – decidna je LaRae.

Zbog svog izgleda često je na meti okrutnih ljudi koji se ne libe da joj upute neprikladne komentare, pogotovo preko društvenih mreža. I dok je u mlađim godinama to teško podnosila, LaRae je vremenom naučila da ne dozvoli da je loši komentari pogađaju.

- Naučila sam da volim osobu u ogledalu, da govorim sebi da sam prelepa. Morate da volite sebe, sa svim manama koje imate; jedino tako će vas drugi poštovati. U suprotnom, bićete neko ko će se ceo život sklanjati u stranu i pokušavati da se uklopi – navodi ova hrabra žena.

Pored onih koji je napadaju na mrežama i ostavljaju joj ružne komentare, LaRae dobija i poruke podrške.

- Najlepši kompliment koji sam dobila je da bi trebalo da budem motivacioni govornik. Ko zna, možda se jednog dana i okušam u tome – zaključuje LaRae.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Čika delija momak

    8. oktobar 2022. | 15:50

    Nisi prelepa

    Podelite komentar

  • ime

    8. oktobar 2022. | 16:14

    Ma da divna

    Podelite komentar

  • Drmr

    8. oktobar 2022. | 15:59

    Ma super si.. 👌👍

    Podelite komentar