• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Akne nisu samo problem tinejdžera: Javljanje lekaru, pravilna i prilagođena nega recept su za uspešno lečenje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

U razgovoru sa dr Jovanom Pelemiš, specijalistom dermatovenerologije iz Acibadem Bel Medic, razgovarali smo o uzrocima izbijanja akni, različitim oblicima i sprovođenju uspešnog lečenja

  • 0
lepa koža, nega kože

Foto: Shutterstock

Akne su prirodno iskustvo kroz koje prolazi većina ljudi. Bez obzira na to da li patite od povremenog izbijanja akni ili se borite sa stalnim aknama, važno je da vodite računa o svojoj koži.

Borba sa aknama je za svakoga drugačija i zato postoji toliko proizvoda za njihovo lečenje i suzbijanje. Ali, treba imati na umu da i pored svega dostupnog, prva i osnovna stvar mora biti odlazak kod dermatologa. Svačija terapija je individualna, stoga se ne možete služiti preparatima i metodama lečenja kao neko vama blizak.

Teži i lakši oblici

U razgovoru sa dr Jovanom Pelemiš, specijalistom dermatovenerologije iz Acibadem Bel Medic, prvenstveno smo hteli da razumemo koji su uzroci izbijanja akni i koje sve vrste akni postoje.

- Glavni faktori koji dovode do nastanka akni su: seboreja, odnosno prekomerno lučenje sebuma, hiperkeratoza ili zadebljanje spoljnog sloja kože, zatim bakterijska kolonizacija i zapaljenje. Što se tiče uzroka nastanka akni to su: geni, potom određeni lekovi, hormoni i bakterije. Postoji nekoliko podela pa samim tim i vrsta akni, od koji su najčešće acne comedonica, acne papulo-pustulosa (kao lakši oblici) i nodulo-cistične akne i acne conglobata kao teži oblici - objašnjava dr Pelemiš.

Tinejdžerski period je za mnoge doba kada se suočavaju sa aknama. I dok neki prođu sa pokojom bubuljicom, mnogi se bore sa ozbiljnim oblicima, zbog čega gube samopouzdanje i bore se formiranjem slike o sebi. To da li će nečiji slučaj biti ozbiljniji, a samim tim lečenje teže, zavisi i od gena.

- Geni utiču na sve, od boje očiju i kose do lučenja hormona, tako da prirodno neki ljudi imaju sklonost ka dobijanju akni usled genetske uslovljenosti. Ukoliko su oba roditelja ili jedan roditelj imali akne, postoji veća verovatnoća da će i njihovi potomci imati akne. Ali, naravno, zavisi i od drugih prethodno nabrojanih faktora - nadovezala se dr Jovana Pelemiš.

Akne

Foto: Shutterstock

Akne se javljaju i u odraslom dobu

Sa druge strane, često čujemo i da je nekome adolescentski period protekao bez borbe sa aknima i da su imali "čisto" lice, ali da se u dvadesetim sve promenilo. Mnoge poznate ličnosti koje se bore ili su se izborile sa aknama u odraslom dobu posvetile su se dizanju svesti o ovom problemu i ispričale sve o svojoj borbi. Dr Jovana kaže da do ovoga dolazi usled dodatnih hormonskih promena u dvadesetim i tridesetim godinama. Ona napominje da su akne stanje kože koje može da se pojavi u odraslom dobu i da nisu samo problem tinejdžera, ali da nije nešto sa čime se nikada ne možemo izboriti.

- Akne su stanje kože koje se leči uz pomoć dermatologa i adekvatne terapije. Čim pre započnete lečenje, time je i veća mogućnost izlečenja - uverava nas dr Pelemiš.

Takođe, iako nisu direktni uzročnici, voda kojom se umivamo, vazduh i sredina u kojoj živimo, pa čak i profesija kojom se bavimo takođe mogu uzrokovati pojavu akni, a u ovim slučajevima dr Pelemiš napominje da je jako važno imati svest o neophodnoj i prilagođenoj rutini nege, a koja je pogodna za zagađena područja i uslove rada.

foto Pixabay

foto Pixabay

 

Mitovi i istine

Sigurno ste viđali reklame za razne preparate koji nude magična i instant rešenja, ali i savete koji se tiču vođenja računa o ishrani i unosu šećera. Iako smo utvrdili da sve počiva na rutini i nezi, dr Pelemiš nam ukazuje na to šta od svega što čujemo od nestručnih lica može biti istina.

- Iako nije dokazana direktna povezanost nastanka akni sa unosom šećera, ishrana suviše bogata određenim ugljenim hidratima može dovesti do pogoršanja simptoma - kaže dr Jovana i nastavlja da objašnjava šta osim nege može ili ne može poslužiti.

- Iako nema mnogo naučnih dokaza koji potvrđuju da svilene jastučnice mogu da smanje ili čak spreče akne, činjenica je da su dosta prijatnije i udobnije od poliesterskih tkanina, pa na kraju mogu pomoći pri sprečavanju crvenila i dodatne iritacije kože.

Sve počinje od odlaska lekaru

Važno je potražiti savet dermatologa u ranim fazama akni, pa čak i kada su simptomi blagi, jer efikasan medicinski tretman može sprečiti pogoršanje bolesti i dodatne posledice kao što je stvaranje ožiljaka i drugih problema.

- U zavisnosti od težine stanja nečiste kože i kože sklone aknama, u terapiji može biti propisana lokalna terapija, odnosno preparati za čišćenje i negu, kao i medicinska terapija kao što je terapija retionidima ili oralnim antibioticima, ili kombinacija oba - zaključuje dr Pelemiš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota