• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta mikronidling čini vašoj koži? Dermatološka metoda sa kojom se eksperimentisalo još 1905. godine

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mikroiglanje" zvuči zastrašujuće u teoriji, ali je zapravo prilično bezbedna kozmetička metoda, uprkos činjenici da uključuje stvaranje hiljada sitnih uboda na vašoj koži

  • 0
Mikronidling Foto: Shutterstock

Ljudi koji žele mlađu kožu, ali ne žele da se podvrgnu injekcijama botoksa ili da idu pod nož i plastičnu hirurgiju, okreću se proceduri koja se zove "mikronidling" kako bi dobili rezultate koji su često jednako efikasni.

Relativno nova metoda u svetu estetske dermatologije, "mikroigla" zvuči zastrašujuće u teoriji, ali je zapravo prilično bezbedna, uprkos činjenici da uključuje stvaranje hiljada sitnih mesta uboda na vašoj koži.

- Mikronidling koristi brojne male iglice da napravi mikro povrede na koži. Ove mikro povrede stimulišu novu proizvodnju kolagena i mogu da pomognu u uklanjanju finih linija, bora ili ožiljaka -  objasnila je za How the Stuff Works dermatolog Skilar Souioul.

Žena, botoks, inekcija,  kozmetički tretman,lepota Foto: Shutterstock

Nemački dermatolog po imenu Ernst Kromajer eksperimentisao je sa konceptom mikroiglica još 1905. godine, a moderni dermatolozi su počeli da nude ovu proceduru u svojim ordicancijama oko 1995.

Mikronidling se radi u ordinaciji dermatologa, pod nadzorom sertifikovanog profesionalca, obično dermatologa, estetskog hirurga ili plastičnog hirurga. Obično se radi na licu kako bi se poboljšao izgled finih linija, bora, ožiljaka, velikih pora, pa čak i strija. Takođe se primenjuje kako bi se poboljšao ukupni ton i tekstura kože. Zapravo može da se koristi za sve što može da poboljša proizvodnju kolagena.

Pitate se kako se ova proizvodnja kolagena pojačava? Centralna ideja iza mikroiglica je da prodiranje igle izaziva traumu kože, što zauzvrat izaziva „kaskadu zarastanja rana“. Kao rezultat toga, lokalna terapija kože se efikasnije apsorbuje u kožu nego što bi bio slučaj da su samo nanete na čvrstu površinu.

- Male rupe koje su stvorene povlače lokalno primenjene lekove u kožu i omogućavajući njihovo poboljšano prodiranje - objašnjava dermatolog Džejson A. Klark.K

Koža lica, međutim, nije granica za mikroiglice.

- Mikronidling takođe može da se koristiti na koži glave za stimulisanje rasta kose, posebno kada se kombinuje sa plazmom bogatom trombocitima - dopunjuje Souioul.

Kolagen Foto: Shutterstock

Zapravo, studija, objavljena 2013. godine u Međunarodnom časopisu za trihologiju, otkrila je da su muškarci koji su bili podvrgnuti mikroiglama pored upotrebe leka za gubitak kose imali znatno veći ponovni rast kose od njihovih kolega koji su koristili samo lek.

Da li mikronidling boli?

- U zavisnosti od uređaja koji se koristi, postupak može biti blag poput uboda igle do intenzivnog osećaja pečenja sa nekim uređajima zasnovanim na energiji. Uplakani pacijenti nisu neuobičajeni, ali teško da su pravilo - objašnjava Klark.

Souioul, sa druge strane, tokom mikronidlinga koristi lokalnu anesteziju oko 30 minuta pre procedure.

- Uz upotrebu leka za lokalno umrtvljivanje, postupak je praktično bezbolan - kaže ona.

Nakon procedure, koža je obično svetlo crvena 12 do 24 sata, nakon čega sledi nekoliko dana ružičaste boje. Takođe je uobičajeno da koža bude gruba poput brusnog papira i da se ljušti otprilike tri do pet dana. Šminka ne može da se nanositi naredna 24 sata, jer može izazove zapaljensku reakciju ili pojavu akni.

- Pacijenti ne bi trebalo da koriste mikroiglice ako su preplanuli. A ukoliko ne poštuju ova uputstva, rizikuju da dobiju  hiperpigmentaciju. Hiperpigmentacija je tipično bezopasno stanje u kojem mrlje kože postaju tamnije od normalne okolne kože.- dodaje Souioul.

Izlaganje suncu takođe mora strogo da se izbegava dve nedelje pre i dve nedelje nakon svakog tretmana. Kada uzmete u obzir da se većina tretmana mikroiglicama radi sa više termina (preporuka je tri do šest tretmana u razmaku od jednog meseca svaki), ključno je da se u potpunosti pridržava moratorijuma na sunce.

Da li je mikronidling bezbedan?

Pravi micronidling definitivno spada u kategoriju „ne pokušavajte ovo kod kuće“!

- S obzirom na poremećaj kožne barijere, postoji rizik od infekcije. Poznat mi je najmanje jedan slučaja korišćenja mikroiglica u kombinaciji sa PRP (plazmom bogatom trombocitima) u medspa okruženju gde je pacijent možda bio zaražen HIV-om. Međutim, na sreću, mikronidling je obično veoma bezbedno ako ga uradi sertifikovani dermatolog sa odgovarajućom opremom. Nega pre i posle tretmana je takođe kritična za održavanje na niskom nivou kožnih reakcija i drugih komplikacija, kao i upotreba sterilizovane opreme - napominje Klark.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota