• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste znali da zeleni čaj može da doprinese zdravlju vaše kose? Evo kako se koristi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zeleni čaj se dodaje mnogim proizvodima za negu kose zbog njegovih navodnih prednosti

  • 0
Zeleni čaj, začin

Foto: Pixabay

U poslednje vreme, gubitak kose je postao jedan od uobičajenih problema sa kojima se suočavaju pojedinci svih starosnih grupa. Međutim, malo ljudi zna da im uvođenje nekih osnovnih promena u svakodnevnu ishranu može pomoći da izbegnu probleme sa kosom. Manje je poznata činjenica da zeleni čaj može učiniti čuda za negu kose, kako piše "News18.com".

Pored toga što je vekovima jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta, konzumacija zelenog čaja izuzetno doprinosi celokupnom zdravlju, uključujući kožu i kosu. Kako se tvrdi, on je pun antioksidanata, amino-kiselina, enzima i vitamina, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Prepun katehina, zeleni čaj pomaže u smanjenju nivoa dihidrotestosterona (DTH) – glavnog razloga za gubitak kose.

Zeleni čaj se dodaje mnogim proizvodima za negu kose zbog njegovih navodnih prednosti.

Kako koristiti zeleni čaj za kosu

S obzirom na svojstva zelenog čaja i ekstrakta zelenog čaja koji podstiču rast, mnogi proizvodi za kosu uključuju ih kao glavni sastojak. Možete ih kupiti na mreži ili u većini maloprodajnih objekata.

Evo nekoliko načina da koristite zeleni čaj za kosu, prema savetima "Health Line".

Šampon

Koristite šampon koji sadrži ekstrakt zelenog čaja. Obavezno nanesite većinu šampona na koren i vlasište i nežno istrljajte.

Regenerator

Nanesite regenerator od zelenog čaja ili masku za kosu na koren i vrhove kose. Ostavite da deluje od tri  do 10 minuta ili vreme koje je navedeno u uputstvima proizvođača.

Maska za kosu, nega kose, kosa

Foto: Shutterstock

Domaća radinost

Dodajte kesicu-dve zelenog čaja u provrelu vodu i ostavite da odstoje pet minuta. Kada se ohladi, nanesite tečnost na kosu na kraju kupanja.

Štaviše, možete da popijete šolju-dve (240–480 ml) zelenog čaja dnevno kako biste svom telu obezbedili dobar izvor antioksidanata.

Folikuli dlake dobijaju protok krvi i ishranu kako bi podstakli rast pramenova kose. Jednom kada pramen (osovina) izraste iz folikula dlake, više ne dobija zalihe hranljivih materija.

Stoga, pijenje zelenog čaja neće uticati na snagu kose koju već imate. To će uticati samo na novu kosu koja se proizvodi u folikulu dlake. Iako određeni proizvodi za kosu mogu da hidriraju i neguju pramenove kose, oni neće izazvati njihov rast.

Ako koristite masku za kosu ili šampon, obavezno ga nanesite na koren i kožu glave, jer će to pomoći da proizvod dođe do folikula kose. Takođe, nežno istrljajte kosu kada koristite šampon kako biste izbegli oštećenje korena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota