• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umivanje slanom vodom je u trendu, ali da li je to dobra ideja? Evo šta kažu dermatolozi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na društvenoj mreži "TikTok" korisnici popularišu upotrebu posoljene tople vode za uklanjanje akni i ublažavanje crvenila

  • 0
Umivanje, nega lica Foto: Shutterstock

Kad pomislite na slanu vodu, verovatno su vam prva asocijacija leškarenje na plaži i brčkanje u moru. Ali, zahvaljujući društvenoj mreži "TikTok" slana voda postala je popularna u svrhu nege i lepote.

Naime, na ovoj mreži korisnici navode kako je umivanje slanom vodom dobro za uklanjanje akni i ublažavanje crvenila kože.

Kako tiktokeri koriste slanu vodu u svrhu lepote?

U najvećem broju slučajeva kombinuju običnu toplu vodu iz česme koju sipaju u bočicu sa raspršivačem i dodaju običnu kuhinjsku so ili morsku so. Potom tu mešavinu nanose na lice i ostavljaju da se osuši, a onda isperu lice običnom vodom.

Nega lica umivanje maska Foto: Shutterstock

Dermatolozi su, naravno, dali svoju reč o ovom trendu. S jedne strane, upozoravaju da bi so mogla da isuši kožu i da ugrozi njenu barijeru, a s druge ne spore da bi slana voda mogla da bude korisna za eliminisanje viška masnoće ili ublažavanje promena izazvanih psorijazom.

Dr Marisa Garšik, dermatolog iz Njujorka, kaže za "Byride" da bi umivanje slanom vodom moglo da pomogne u smanjivanju viška masnoće i da bi to bilo korisno za osobe koje imaju masnu kožu.

- Slana voda može da deluje kao mehanički piling i da doprinese tome da koža bude svetlija i glatka - kaže dr Garšik.

Ali, ona upozorava da korišćenje slane vode može da izazove iritaciju kod ljudi koji imaju osetljiviju ili suvu kožu.

so Foto: Pixabay

Dr Gorana Isailović, specijalista dermantovenerologije, za Ona.rs kaže da na sebi nikada ne bi isprobala dejstvo kombinacije tople vode iz česme sa solju.

- Ko želi da isproba, neka to uradi, ali ja to nikada ne bih uradila i ne bih ni preporučila - kategorična je dr Isailović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota