• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo zašto je dobro da redovno četkate svoju kožu "na suvo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nega kože se ne zaustavlja na dnu našeg vrata i dekoltea; i ostatku našeg tela potrebna je ozbiljna pažnja

  • 0
žena devojka, kupka, nega, higijena, lepota, piling, telo

Foto: Shutterstock

Kada razmišljamo o nezi kože, obično mislimo samo na proizvode kao što su serumi, hidratantne kreme, sredstva za čišćenje... Međutim, postoji mnogo više stvari od nanošenja proizvoda koji se odnose na negu naše kože. Da ne pominjemo i to da se nega ne zaustavlja na dnu našeg vrata i dekoltea - i ostatku našeg tela je potrebna ozbiljna pažnja.

Tu na scenu stupa - suvo četkanje. Verovatno ste već imali priliku da vidite suvu četku ili ste čitali da se slavne ličnosti poput Sindi Kraford hvale njima.

To su četke za telo sa drvenom drškom i imaju čvrsto upakovane, kratke, grube čekinje. Postoji pregršt prednosti koje proizilaze iz njihove upotrebe.

Šta je suvo četkanje?

- Četkanje "na suvo" je upravo onako kako zvuči - češljanje suve kože bez ikakvog proizvoda - objašnjava Kejt Meklaud, osnivač njenog istoimenog brenda za negu kože.

Vrat, nega vrata, koža, nega lica

Foto: Shutterstock

I dr Barbara Šturm, doktor estetike i osnivač istoimene kompanije za negu kože, objašnjava da je to antiinflamatorni tretman kože koji podrazumeva češljanje kože prema gore i u rotaciji u smeru kazaljke na satu.

- To pomaže u otčepljivanju pora, mehanički stimuliše uklanjanje suve kože, pojačava cirkulaciju, povećava protok limfe i uklanja toksine - objašnjava doktorka.

Koje su prednosti suvog četkanja?

Dve su glavne prednosti koje dolazi od suvog četkanja: fizički piling i limfna drenaža.

- Četkanje tela na suvo pojačava cirkulaciju i limfni sistem, mrežu tkiva i organa koji pomažu u uklanjanju toksina iz tela i sprečava zadržavanje tečnosti - objašnjava dr Šturm.

- Slično kao masaža, četkanje budi cirkulatorni sistem i poboljšava protok krvi, što pomaže da se limfa brže kreće kroz telo i na kraju filtrira toksine - nastavlja Meklaudov.

spa, žena, nega, masaža

Foto: Shutterstock

Pošto suve četke imaju debele čekinje, postoji očigledan fizički piling koji dolazi zajedno sa praksom. Dr Šturm kaže da ovo može da pomogne u otčepljivanju pora i uklanjanju mrtvih ćelija kože. Zbog svih navedenih razloga, ona dodaje da suvo četkanje može da poboljša tonus i elastičnost kože dok učvršćuje njenu površinu i time smanjuje vidljivost celulita i otkriva svetliju, glatku kožu.

Da li postoje neželjeni efekti nastali od suvog četkanja?

Jedini način da imate negativnu reakciju na suvo četkanje je ako koristite previše pritiska, što može da izazove iritaciju. Stoga, potražite suve četke koje su nežne - posebno ako imate osetljivu kožu.

Takođe, Meklaudova napominje da preskočite ovu praksu ako imate opekotine od sunca.

Najbolji način da koristite suvu četku

Dr Šturm preporučuje suvo četkanje os dva do tri puta nedeljno, ujutru, na suvoj koži i pre tuširanja.

- Četkanje na suvo je super okrepljujuće, a posle ćete želeti da se istuširate da biste uklonili oljuštenu kožu i sve druge nečistoće - kaže ona.

Što se tiče metoda, Meklaudova ističe da treba da četkate od spolja ka unutra - od prstiju na rukama i nogama nagore, prema srcu.

- Koristite kratke nežne poteze ili male rotacije u smeru kazaljke na satu - radite to od dva do pet minuta - prenosi "In Style".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota