• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skalp stari brže od kože lica: Evo kako to utiče na vašu kosu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Starenje skalpa zna veoma negativno da utiče na našu kosu, ali postoje i načini kako to sprečiti

  • 0
skalp kosa frizura nega kose Foto: Shutterstock

Naša kosa, kao i koža na glavi, trpi raznorazne preparate koje koristimo za ulepšavanje, ali ipak postoje stvari kojih nismo svesni kada je u pitanju taj deo tela.

Iako primetimo svaku crtu, boru ili bubuljicu na licu, često ignorišemo činjenicu da se ta ista koža nastavlja na istatku glave, koju manje "zagledamo" nego što bi trebalo. Starenje skalpa zna veoma negativno da utiče na našu kosu, ali postoje i načini kako to sprečiti.

Kako stari skalp?

Kao i kod cele kože, proizvodnja kolagena i elastina u skalpu se usporava kako starimo. To znači da koža glave postaje tanja i ima manje elastičnosti. Vremenom, skalp ne može da zadrži vlagu kao nekada i brže dehidrira. Postaje suv jer lojne žlezde proizvode manje sebuma, a melanin, koji daje boju kosi, se usporava, isto kao i rast dlake.

Čak i faktori životne sredine i način života, kao što su zagađenje, oštećenja od sunca, pušenje, stres, česti hemijski  tretmani... vrlo doprinose i pogoršavaju starenje kože glave.

skalp starenje seda kosa koža Foto: Shutterstock

Koža na glavi sadrži receptore za miris

Istraživanja pokazuju da skalp ima jedinstveni mirisni receptor koji se zove OR2AT4, tako da naši folikuli kose mogu da osete mirise. Ono što je neverovatno je da, kada ovi receptori dođu u kontakt sa mirisom sandalovine, to stimuliše rast kose.

Nažalost, to ne znači da možete da odete i poprskate teme mirisnim notama sandalovine i dobijete bujnu kosu, ali naučnici istražuju trenutno načine kako bi sandalovinu iskoristili kao potencijalni "lek" za ćelavost.

Gubitak kose 

Postoji mnogo razloga zašto može da nas zadesi gubitak kose. Tu su promena u ishrani, jak ili dug stres, bolest ili reakcija novi lek. Međutim, gubitak kose je primetan tek tri do šest meseci nakon ovih promena.

Stres dovodi folikule dlake u preranu fazu mirovanja rasta kose, zbog koje tokom češljanja možete da vidite da kosa opada u većim količinama. Na sreću, ovaj iznenadni gubitak kose nije trajan i može se vratiti u normalu nakon što traumatična iskustva prođu.

Tretmani

Kako biste usporili starenje skalpa i sve što to nosi sa sobom (kao što je dehidratacija i pojava peruti) najbolje je da počnete da "hranite" svoju kožu. Kao što se koriste kreme protiv starenja za lice, tako poste razne maske, šamponi i druge "mazalice" za skalp. Najbolje je da od sastojaka tražite antioksidante, proteine i cink.

skalp pranje kose šampon Foto: Shutterstock

Jedno je sigurno, što više informacija o delovima tela o kojima inače ne brinemo prikupimo, to može da nam donese velike promene u svakodnevnom životu, savetuje InStyle.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota