• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je 2022. "godina plavuša": Žene koje su simbol plavokose lepote

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odakle je krenuo talas plavuša?

  • 0
Merilin Monro

Printskrin: YT/Marilyn Monroe Movie Archive

Ova godina nam je donela mnogo novih trendova i pripremila nas na svaštaru koja nas može očekivati u 2023. Kada se osvrnemo na 2022, možemo zaključiti da je definitivno godina prirodne lepote, ali ne u potpunosti kada je u pitanju kosa.

Sada je definitvno počeo trend "povratak otpisanih", tačnije vraćanje ranijim vremenima, ali ne hronološki unazad kao što je očekivano, već je dosta pomešanih modnih era zauzelo svoje mesto u prethodnoj godini. Počelo je sa stilovima 90-ih i 80-ih, pa su se umešale 2000-te, pa sve zajedno sa krunom 60-ih. Tako su se i frizure i boje vrlo ređale proteklih 12 meseci, ali plava je ozvaničila pobedu.

Odakle nalet farbanja u plavo?

Paris Hilton rekla je jednom prilikom da svaka decenija ima jednu "plavu ikonu", s tim da je i ona jedna od njih u ranim 2000-im. Moglo bi se reći da je to istina, pogotovo jer mladi preuzimaju stil oblačenja i frizura od poznatih ličnosti.

Trenutno je faza 1960-ih godina, gde se i na revijama i crvenim tepisima provuče po nekoliko stilova ove decenije, ali definitivno inspiracija plavušama jeste Merilin Monro i njena upečatljiva gusta plava kosa, sa jakim volumenom i uvek doteranom frizurom.

To je oduvek asocijacija ljudima kada su žene počele sa farbanjem u ovu boju, a i danas je tako.

Merilin Monro, Marilyn Monroe

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Takođe, jedna od najpopularnijih plavuša je i princeza Dajana koja je imala specifičan stil, kako frizure tako i odeće, na koji se mnogi i dan-danas ugledaju.

Plavuše se više zabavljaju?

Ovo je poznata rečenica, ali se isto tako odnosi na bilo koju boju kose koju promenimo. Kada se žena ofarba u plavo i zadovoljna je kako izgleda, ona dobija specifičan "napad" energije, "svetlija kosa- vedrija osoba", a takođe je veoma upečatljiva promena, što ženama imponuje.

Ali, naravno ovo važi i za druge boje. Influenseri i poznate ličnosti su velika inspiracija za odabir ove boje, pogotovo što propagirajući sladak i zabavan život na psihološkom nivou,a p žena uočava i boju kose pa sa tim i poveže.

plava kosa plavuša

Foto: Shutterstock

Nije najprirodnije niti je najzdraviji stadium kose, ali je definitivno uzbudljivo za svet mode da se sa nijansama modernog vratimo na obnavljanje čuvenih trendova ranijih vremena, navodi "Theguardian.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota