• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ova pića utiču na vaše zube?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako ovih sedam najčešćih napitaka utiče na naše zube

  • 0
Zubi, usne, osmeh, zubar, stomatlog, nega, higijena usta, stomatološki pregled Foto: Shutterstock

Neka pića nam izazivaju osmeh, ali da li i kako utiču na to kakav će nam osmeh biti? Treba obratiti pažnju na to šta unosimo u naš organizam od hrane, ali i od pića, jer to i te kako utiče na naš izgled u svakom smislu.

Ono što nam sigurno retko pada na pamet dok se častimo lepim posluženjem jeste kako li to utiče na naše zube. Međutim, koliko god nekada tome pribegavamo, ipak nije sve genetski, nekada je u pitanju tračak nepažnje i nemarnosti.

"Healthline.com" nam otkriva kako ovih pet pića utiče na naše zube.

1. Vino

Kada je u pitanju vino, crveno ima zdravstvene benefite, ali što se belog vina tiče, ipak nije tako. Belo vino je kiselije od crvenog, samim tim više šteti gleđi vaših zuba, pa su zubi podložniji tamnjenju i promeni boje. Žao nam je, ali ono "propisao mi je doktor" ne može preći u "propisao mi je zubar".

2. Pivo

Iako nije bila najzanimljivija tema za neko detaljnije istraživanje, može se reći da pivo ima svoje dobre strane kada su u pitanju naši zubi. Osnovni sastav piva jeste hmelj, koji dobro utiče na oralno zdravlje.

Zubi, usne, osmeh, zubar, stomatlog, nega, higijena usta, stomatološki pregled Foto: Shutterstock

3. Kafa

Prvo što ćete verovatno pomisliti jeste da kafa žuti zube, i to je tačno, ali ona donosi i dosta dobrih stvari. Tako da se ne brinete previše da vam koke ispod strehe ostanu bele, jer se to redovnom i dobrom higijenom može sprečiti.

Naime, kafa koja se pije bez ikakvih aditiva kao što je zaslađivač, može biti korisna u sprečavanju karijesa. Ako verujete u ovo, onda kafopije tipa "svi ćete vi preći na gorku", možda pobede.

4. Mleko

Mleko je bogato raznim vitaminima i poznato je da se daje deci radi jačanja i razvitka kostiju, ali neće škoditi da mu se i stariji predaju s vremena na vreme, jer održava vaše zube snažnim i jakim. Eto ideje da sa vašim detetom popijete mleko, pa što bi se reklo "Uzdravlje!"

Karijes Foto: Shutterstock

5. Voda

Voda ne krije neki "vau-faktor" kada su u pitanju vaši zubi, ali svakako je bitna. Redovno ispijanje čuvena dva litra vode je dobro za hidrataciju, pogotovo što voda u sebi sadrži minerale koji kroz sluzokožu usta štiti zube.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota