• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tečno zlato za kosu: Pomaže hidrataciju, podržava elastičnost i štiti vlasi od oštećenja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Arganovo ulje poboljšava sjaj kose tako što hrani vlasi i čini ih otpornijim

  • 0
Lokne, kovrdže, frizura, kosa Foto: Shutterstock

Uz kokosovo i ricinusovo ulje, arganovo ulje je jedno od najboljih ulja koje možete da uvrstite u rutinu nege kose.

Ovo ulje ostavlja glatki osećaj na vlasima i puderasti miris, a ukoliko imate kovržavu kosu, vaše lokne će biti lagane i blistave.

Uz to, kako prenosi Marie Claire magazin, arganovo ulje takođe štiti kosu od svakodnevnih oštećenja — poput toplote i zagađenja.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje se cedi iz ploda Arganije Spinoze, drveta koje je poreklom iz Maroka, a tradicionalno se zapravo koristi za poboljšanje izgleda kože i kose, kao i za zarastanje rana.

- Naučne studije pokazuju da arganovo ulje ima regulatorni efekat na lučenje sebuma. Pokazalo se i da povećava elastičnost kose kada se primenjuje lokalno - objašnjava dermatolog dr Rebeka Markus i dodaje:

- To je zato što se sastoji uglavnom od nezasićenih masnih kiselina i bogato je oleinskom i linolnom kiselinom, kao i antioksidansima, uključujući vitamin E. Sve to doprinosi sposobnosti arganovog ulja da podrži elastičnost kose i zaštiti je od oštećenja koja mogu da dovedu do toga da se lomi.

arganovo ulje Foto: Shutterstock

Zbog ovih efekata koji poboljšavaju zdravlje vlasi, dr Markus kaže da arganovo ulje podstiče sjaj kose tako što ga pojačava iznutra.

Zašto koristiti arganovo ulje?

- Arganovo ulje pomaže u hidrataciji, jer je bogato masnim kiselinama koje pomažu u jačanju kožne barijere, a takođe sadrži skvalan (jedan od sastojaka sebuma) koji pomaže u zaštiti kože glave. Takođe može da pomogne i pri smanjenju upale, jer sadrži linolnu kiselinu za koju se smatra da da deluje protivupalno. Najzad, pomaže da kosa bude sjajnija i glatka - objašnjava dermatolog dr Marisa Garšik.

Osim toga, korišćenje arganovog ulja može da pomogne i drugim hidratantnim proizvodima da efikasnije prodru u folikule kose.

- Arganovo ulje sadrži oleinsku kiselinu i linolnu kiselinu, za koje se smatra da pospešuju prodiranje i pomaže u poboljšanju prodiranja drugih sastojaka u kosu, što takođe može da smanji upalu - ističe dermatolog Garšik i dodaje:

- Linolna kiselina može da pomogne kod suvoće, jer ima hidratantne prednosti i podržava barijeru kože. Pored toga, arganovo ulje sadrži antioksidante kao što su polifenoli i vitamin E koji pomažu kod oštećenja slobodnih radikala, čineći ulje korisnim u rešavanju opšteg zdravlja kose.

Ukratko, dr Garšik preporučuje arganovo ulje za one koji osete da im je kosa suva ili beživotna.

Poznati frizer Dominik Pućiareli navodi da je arganovo ulje bolje za poboljšanje formiranje frizure od drugih ulja koja se koriste u rutini nege kose.

Arganovo ulje Foto: Shutterstock

Šta tražiti u proizvodima od arganovog ulja

Trebalo bi da razmislite o izboru čistog, organskog tretmana arganovim uljem. Takođe, kako kaže dr Garšik, arganovo ulje funkcioniše dobro i kao regenerator koji pomaže da nahrani kosu i učini je mekšom i glatkom. Može da se pronađe u proizvodima za zaštitu od toplote koji pomažu u zaštiti kose, maskama za kosu, serumima i proizvodima za oblikovanje kose.

Arganovo ulje bi, međutim, trebalo izbegavati u proizvodima sa sulfatima, mineralnim uljima, parabenom, denaturisanim alkoholom, sintetičkim mirisima, formaldehidima i silikonima za kosu.

Dr Markus ističe da su silikoni „najbolji za zaštitu kose pre toplotnog stilizovanja za dodavanje sjaja i ukroćivanje kovrdžanja“, a različite studije nastavljaju da ukazuju da silikoni mogu biti efikasna kratkoročna rešenja za kovrdžanje, lomljenje i suvoću. Međutim, druge studije ističu da silikoni ostaju neodrživi sa stanovišta životne sredine, pored toga što izazivaju suvoću nakon dosledne upotrebe tokom dužeg vremenskog perioda.

Mogući neželjeni efekti

Iako arganovo ulje može da deluje kao magična formula za kosu, poznati frizer Dominik Pućarelo upozorava:

- Korišćenje arganovog ulja tokom vremena će zapravo isušiti kosu. Ulje počinje da stvara barijeru, razbijajući bilo kakvu hidrataciju koja pokušava da prodre u vlasi.

Zato preporučuje da obavezno svoju rutinu hidratacije prošarate i sa drugim moćnim opcijama, kao što su kokosovo ulje, ricinusovo ulje i visokokvalitetni regeneratori. A ako ste zabrinuti da previše nakupljanja proizvoda sprečava prodiranje vlage u vlasi, razmislite i o šamponu za dubinsko pranje kose.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota