• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vitamini i minerali podstiču rast kose: Uvrstite ih u ishranu i uživajte u lepoti vlasi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedostatak nekoliko hranljivih materija može da doprinese gubitku vlasi

  • 0
Voće, vitamin C, vitamini

Foto: Shutterstock

Lepa i negovana kosa zaštitni je znak mnogih žena. Ali, da bi kosa dovoljno porasla, neophodno je da imamo izbalansiranu ishranu, jer od nje dosta zavisi ne samo brzina rasta, već i kvalitet kose.

Kako navodi "Healthline", manjak hranljivih materija ne samo da će usporiti rast kose, već može da doprinese i njenom bržem gubitku.

Ukoliko ste primetili da vam u poslednje vreme kosa sporije raste, moguće je da ne unosite dovoljne količine vitamina i/ili minerala.

Vitamini i njihovi nutritivni izvori

Vitamin A proizvodi sebum koji vlaži kožu glave. Slatki krompir, šargarepa i kupus samo su neke od namirnica koje sadrže veću količinu beta-karotena koji telo potom pretvara u vitamin A. Ipak, vodite računa da ne preterate sa unosom beta-karotena, jer preveliki unos može da da kontrafekat.

Vitamini iz B grupe su takođe neophodni, jer obezbeđuju kiseonik, kao i brojne hranljive materije za kosu i kožu glave. Konzumiranje celovitih žitarica sa opnom, badema, ribe i tamnozelenog lisnatog povrća pomaže da obezbedite dovoljne količine vitamina B. Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, uzmite suplement vitamina B12, jer se on nalazi uglavnom u nusproizvodima životinjskog porekla, prenosi "Newsbeast".

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, poboljšava apsorpciju gvožđa i štiti kosu od oksidativnog stresa koji je povezan sa gubitkom kose. Dobri izvori ovog vitamina su citrusi, bobičasto voće i paprike.

Smuti, voće, bobičasto voće

Foto: Shutterstock

Iako je D vitamin povezan sa alopecijom, istraživanja bi tek trebalo da utvrde na koji način je on povezan sa rastom kose. Dosadašnja istraživanja koja podržavaju suplementaciju vitaminom D su ograničavajuća. Ipak, pošto većina ljudi ne dobija dovoljnu količinu vitamina D kroz ishranu, trebalo bi da porazgovarate sa vašim lekarom o eventualnom uzimanju suplemenata ovog vitamina.

Pečurke i masna riba su dobri izvori vitamina D. Vitamin E je dobar za rast kose jer sprečava oksidativni stres, prenosi "Healthdigens.com". Ovaj vitamin se može naći u semenkama suncokreta, avokadu i spanaću.

Pored vitamina A, B, C, D i E, "Healthline" navodi da postoje i minerali koji pozitivno utiču na rast kose. Istraživanja povezuju anemiju sa gubitkom kose, a studija objavljena u Journal of Korean Medical Science pokazuje da uzimanje gvožđa ipak može da pomogne.

Jaja, crveno meso i spanać su neke od namirnica koje su bogate gvožđem. Ukoliko uzimate suplemente gvožđa, preporuka je da uz njih uzimate i suplemente vitamina C zarad bolje apsorpcije.

Frizura, kosa, farbanje, pramenovi

Foto: Shutterstock

Drugi mineral na ovoj listi je cink. On potpomaže rad lojnih žlezda, ali isto tako previše cinka može da izazove gubitak kose. Dobri izvori ovog minerala su semenke bundeve, školjke i sočivo.

Gotovo svaki pramen naše kose sastoji se od proteina, pa je preporuka dati prednost ovom makronutrijentu. Neki izvori proteina koje preporučuje WebMD su nemasno meso, mleko, sir i soja. Ukoliko ste u pokretu, obrok možete da zamenite jogurtom i integralnim pločicama; samo povedite računa o procentu šećera koje ove pločice sadrže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota