• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plastični hirurzi oglasili alarm: "Uđeš u ordinaciju kao ljudsko biće, a izađeš kao potpuno druga vrsta"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U eri društvenih mreža pritisak da se izgleda savršeno je nerealan, stoga nije iznenađujuće što se sve više mladih odlučuje da ide pod nož

  • 1
Plastična hirurgija Foto: Shutterstock

Kada otvorimo društvene mreže, uđemo na profil influensera, manekenki i ostalih poznatih ličnosti, ono što je primetno jeste perfekcija njihovih fotografija - simetrično lice, savršena koža, izvajano telo, blistav osmeh. Da li je to stvarnost ili rezultat raznih aplikacija? O tome se mudro ćuti.

Iako su preporuke psihologa da se u opisu ispod fotografija navede ukoliko je ona retuširana - većina ta pravila ne slede, što za posledicu stvara omladinu koja želi da izgleda poput "isfotošopiranih verzija" njihovih idola i u toj želji preduzima invanzivne mere.

Posle kontinuirane upotrebe pomenutih aplikacija može da se razvije mentalni poremećaj, u psihologiji znan kao "telesna disformija", koji stvara osobi nerealnu sliku o sebi prilikom gledanja u ogledalo.

Dismorfobija, odnosno "telesna disformija", mentalni je poremećaj karakterizovan mržnjom pojedinca prema određenom delu svog tela ili lica. Etiketira se kao bolest modernog doba s obzirom da je broj obolelih značajno porastao u poslednjoj deceniji i najviše ih ima među omladinom.

Plastični hirurg Stiven Haris, vlasnik prestižne klinike u Londonu, izrazio je zabrinutost za ovaj fenomen. Na svom Instagram profilu, doktor koga redovno posećuju poznate ličnosti Holivuda, napisao je sledeći post:

- Naša industrija polako prerasta u tlo na kom se uzgajaju mentalni poremećaji. Kakve to izopačene standarde lepote kreiramo za naše mlade naraštaje?

Plastična hirurgija Foto: Shutterstock

- Ono što se masovno događa jeste normalizacija ekstremnih procedura, svi žele da izgledaju isto - velike usne, mali prćast nos, nerealno visoke obrve, izraženi obrazi. Zamislite Andželinu Džoli - ali u ulozi Grdane. E, takav rezultat se postiže. Mi doktori između sebe to zovemo "izgled vanzemaljca" - govorio je Stiven za "THR".

Plastični hirurg sa Beverli Hilsa, Ben Talei, navodi:

- Hirurzi koji slepo slede želje klijenata stvaraju anatomiju koja ne postoji, te u ordinaciju uđeš kao ljudsko biće, a izađeš kao potpuno druga vrsta.

Ovi hrabri doktori, putem društvenih mreža, konstantno upozoravaju i apeluju na opasnost pojedinih procedura, ali su u manjini jer je nažalost profit ono što se stavlja ispred dobrobiti pojedinaca.

A mi smatramo da je moralna obaveza društva da se osvesti i edukuje o štetnosti određenih aplikacija kako bi mogli da zaštitimo buduće naraštaje od nesigurnosti, kompleksa manje vrednosti, depresije, anksioznosti i raznih drugih mentalnih poremećaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari