• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imala je prelepo urađene nokte sve dok joj se nisu stvorile gljivice: Pitali smo manikirku kada se to dešava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na noktima joj se pojavio vrlo jasan znak da treba da prestane sa pravljenjem veštačkih noktiju

  • 1

Ova devojka ostala je užasnuta nakon što joj se na noktima pojavilo nešto nalik buđi.

Imala je izlivene nokte od akrila, ali dogodilo joj se nešto što može svakome da se desi.

U svom videu na "Tik Toku" pokazala je nokte koji su po ploči imali zelene pege. Video je pogledan više 250 hiljada puta, a ona je napisala:

- Znak da ne treba da radite nokte i da im je potrebno vreme da se oporave.

Akrilni nokti se nanose lepkom i akrilnim prahom, koji se zalepi za nokat. Nepravilna primena, pukotine na akrilu ili podizanje akrila može da dodvede do gljivične infekcije ako vlaga ostane zarobljena između proizvoda i prirodnog nokta.

nokti, nega noktiju Foto:Shutterstock

Takođe, neskidanje proizvoda u potpunosti svakih nekoliko nedelja i samo ponovno nanošenje na vrh kada nokat izraste može napraviti plodno tlo za gljivice koje vole vlagu.

U komentarima mnogi su joj delili recepte za izlečenje dok su drugi oštro kritikovali manikirku koja joj je radila nokte, prenosi "Nypost".

Ovim povodom pitali smo manikirku Saru Mijatović kada može da se desi da nadogradnja izazove oboljenje noktiju.

- Infekcije na noktima mogu da se dese iz dva razloga, bez obzira na to da li su nokti rađeni gelom ili akrilom, budući da se prirodni nokat zatvara tim materijalom u trajanju od dve nedelje, pa naviše. Prvi razlog je nekvalitetan materijal, a drugi je da nokat nije dobro pripremljen. Tada se dešava da se gel odvoji od nokta i stvara se mogućnost da se bakterija sa strane zadržavaju na noktu i, što duže držite gel ili akril na noktima, vama se ispod gela stvaraju infektivna tela koja će da budu uzrok gljivicama - kaže Sara Mijatović.

@cleancookfun Feel so manky 😂 #fyp #trending #viral #nails #infill #fungalinfection ♬ stanky ahhh - Edel’s Z lmaoo

Na pitanje koliko je važno da znamo ko nam i sa kojim materijalom radi nokte, naša sagovornica je istakla.

- Što duže radite nokte na neprofesionalan način, povećavate šansu za stvaranje gljivica. Takođe, ako mušterije ne dolaze redovno na trentman i ako ih drže od šest do sedam nedelja i tako godinama funkcionišu, onda se dešava da se malo pomalo bakterije zadržavaju ispod nokta. Što se duže nokat drži zatvorenim, to je veća mogućnost za prodor prljavštine i stvaranje gljivica.

- Takođe neprofesionalno zasecanje noktiju sa strane može da dovede do prodora bakterija i gljivica, ali istakla bih, možda i najbitniju stvar, a to je alat kojim manikirke rade svoj posao. Najčešće se turpije ne menjaju i ne steriliše se materijal kojim se radi. Pravilo je da se jednoj osobi nokti rade jednom turpijom i da se nakon toga ona baca jer može da se desi da se njom zakači zanoktica, da je krenula krv, pa tako mogu da se prenesu i neke gore bolesti. Nedovoljna higijena materijala s kojim se rade nokti definitivno je jedan od razloga - zaključila je naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Seljak

    6. februar 2023. | 11:28

    S tim noktima nisi zavijala sarme?

    Podelite komentar