• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

9 načina koji pomažu da prevenirate i ublažite bore

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svakodnevne navike mogu da budu od velike pomoći

  • 1
nega lica, nega kože, voće i lepota, maska za lice,  maska od voća Foto: Shutterstock

Bore su jedan od problema sa kojima većina žena pokušava da se izbori kad uđe u zrelije godine. Ipak, i u ovom slučaju prevencija je bolja od lečenja.

Ukoliko želite da vaše lice što duže zadrži mladost i svežinu, pored svakodnevnog konzumiranja voća i povrća i upotrebe hidrantne kreme preporuka je da se pridržavate sledećih saveta, navodi "Webmd.com".

1. Nigde bez zaštitnog faktora

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom trebalo bi da bude deo vaše svakodnevne rutine tokom sva četiri godišnja doba. Naime, i tokom zime sunce ume da bude prilično jako i da utiče na brže starenje kože.

2. Spavajte na leđima

Mnogi obožavaju da spavaju na stomaku, ali taj položaj često nije dobar ne samo za zdravlje kičme, već i za lepotu lica. Kad spavate u određenom položaju iz noći u noć, to može da inicira takozvanu liniju spavanja, odnosno da “utre put” formiranju bora koje se urezuju u gornje slojeve kože.

Spavanje na boku može da ubrza dobijanje bora na obrazima i bradi, dok spavanje na stomaku inicira stvaranje bora između obrva.

3. Jedite ribu

Losos je odličan izbor proteina i omega-3 masnih kiselina koje održavaju lepotu kože. Omega-3 masnim kiselinama bogate su i haringa, skuša, tunjevina i riba list.

Zdrava hrana, ishrana, avokado, losos Foto:Shutterstock

4. Ne žmirkajte

Svaki izraz lica koji uporno ponavljate preopterećuje mišiće lica i stvara brazde ispod površine kože. Na kraju, te brazde postaju bore.

Zato držite oči širom otvorene; nosite naočare za čitanje ukoliko su vam potrebne i ne odričite se naočara za sunce.

5. AHA kiseline

Ove prirodne kiseline uklanjaju gornji sloj ćelija kože, što pomaže u smanjenju pojave pora, finih linija i površinskih bora, posebno oko očiju. Jači oblici AHA kiseline mogu da podstaknu povećanje proizvodnje kolagena.

Ali, ne zaboravite da korišćenje AHA kiselina može da učini vašu kožu osetljivijom na sunce. Zbog toga je važno da koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

6. Ne preterujte sa umivanjem

Voda iz česme oduzima koži vlagu i prirodna ulja koja štite od prevremene pojave bora.

Umivanje, nega lica Foto: Shutterstock

Ukoliko previše često perete lice vodom iz česme, uklanjate njegovu prirodnu zaštitnu barijeru. Umesto toga koristite sapun sa hidrantnom kremom, odnosno gel ili kremu za čišćenje.

7. Ne odričite se vitamina C

Kreme sa vitaminom C povoljno deluju na kožu i mogu podsticajno da utiču na proizvodnju kolagena. Vitamin C štiti od oštećenja koja mogu da izazovu UVA i UVB zraci, a takođe pomaže i u smanjenju crvenila, tamnih fleka i neujednačenog tona kože. Ali, da biste postigli željeni efekat trebalo bi da odaberete proizvod sa pravom vrstom vitamina C.

L-askorbinska kiselina, odnosno aktivni oblik vitamina C, koristan je za ublažavanje bora.

Retinol, nega lica, nega kože Foto: Shutterstock

8. Uključite soju

Soja može da poboljša izgled vaše kože i da je u isto vreme zaštiti. Takođe, ova biljka može da podrži čvrstinu kože.

9. Kakao umesto kafe

Popijte šolju toplog kakaa umesto druge ili treće šoljice kafe tokom dana. Zahvaljujući antioksidantima katehinu i epikatehinu kakao štiti kožu od oštećenja od sunca, poboljšava protok krvi u ćelijama kože, zadržava vlagu i čini kožu glatkijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Branka

    8. februar 2023. | 14:10

    Pored ovih lepih saveta treba piti dosta hidrogenizovane vode,a i spricati s njom spolja kozu lica....

    Podelite komentar