• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Često stavljanje ekstenzija može da bude pogubno za kosu: Stručnjak objašnjava razloge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sila kojom se kosa stalno povlači može vremenom da dovede do oštećenja i gubitka kose

  • 0
Frizura, kosa, farbanje, pramenovi

Foto: Shutterstock

Ekstenzije za kosu daju joj dužinu i volumen i veoma su popularne poslednjih godina. Ali, ukoliko se često opredeljujete za ovakav vid promene frizure, rizikujete da oštetite kosu, pa i da izazovete trajni gubitak vlasi.

Kako za Ona.rs kaže dr Shadi Abunaseer koji je specijalizovan u oblasti transplantacije i restauracije kose, pojedine frizure i stavljanje ekstenzija mogu da utiču na oštećenje kose.

- Ukoliko vršite pritisak na kosu u smislu jakog zatezanja u rep ili punđu, kao i ako stavljate ekstenzije mogli biste da oštetite kosu - ističe dr Abunaseer.

- Vremenom, ovakvo oštećenje može da dovede i do gubitka kose, a takva vrsta gubitka uzrokovana je traumom folikula dlake usled stalnog čupanja.

Naš sagovornik ističe da nije sama frizura ono što potencijalno može da izazove gubitak kose, već sila kojom se ona stalno povlači.

- S druge strane, stilizovanje kose toplotom i različite hemikalije koje se nalaze u farbama, lakovima i gelovima za kosu takođe mogu da budu uzrok opadanja kose - podseća dr Abunaseer.

Izbeljivanje kose, kosa, blanš, plavuša, plava kosa

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, opadanje kose se može sprečiti određenim tretmanima i suplementacijom koju prepisuje doktor.

- Takođe, trebalo bi da promenite način na koji tretirate kosu. Koristite farbe koje ne sadrže amonijak, a kad idete kod frizera budite sigurni da korišćeni preparati ne oštećuju vašu dlaku. Nemojte koristiti lakove za kosu, ekstenzije i ne zatežite kosu previše. Jer, kad oštetite folikul dlake, kosa ne može da raste iz tog folikula. Mnogo oštećenih folikula dlake stvara trajne ćelave zone i tada je jedino rešenje transplantacija kose - upozorava dr Abunaseer.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota