• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li je manikir bezbedan? Domaći i strani lekari apeluju da čujete neke od rizika pre sledećeg tretmana

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nedavna studija otkriva da zračenje koje emituju UV sušilice laka za nokte može da oštetiti DNK u ćelijama kože i izazove mutacije i rizik od raka kože

  • 0
UV lampa Foto: Shutterstock

Nedavna studija je pokazala da zračenje koje emituju UV sušači laka za nokte koji se obično koriste na gel-laku za nokte, može da oštetiti DNK u ćelijama kože i da izazove mutacije u ljudskim ćelijama koje mogu dovesti do raka kože.

- Naša studija opisuje potencijalni faktor rizika od raka za žene koje redovno rade gel manikir. Važno je odmeriti rizik, posebno za ljude sa većom osetljivošću na UV svetlost i podložnim raku - rekla je dr Marija Živagui, prvi autor studije i postdoktorand u laboratoriji Aleksandrov na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

Godinama se polemiše o UV sušačima koji se koriste za gel-manikir kao faktoru rizika za rak kože i te tvrdnje su smatrane kontroverznim i zahtevaju dodatno proučavanje. Ipak, stručnjaci tvrde da bilo koja vrsta manikira u salonu za nokte može može da nosi zdravstvene rizike.

- Zdravstveni rizici povezani sa manikirom uključuju infekcije noktiju, iritaciju kože i osip na koži od korišćenih hemikalija, kao i simptome povezane sa udisanjem isparenja i prašine koja pluta u salonima - istakla je dermatolog Susan Masik, kako prenosi "Health".

I domaći estetski lekar i hirurg dr Dragan Stojković, izneo je slična upozorena na svom "Instagram" nalogu.

- UV lampe emituju UV zrake. UV zraci štete koži. Za pravilno korišćenje, lampa mora da bude testirana i od sertifikovanih proizvođača. Led lampe za razliku od UV lampe emituju manje UV zraka i manja je šansa da dodje do nekog problema. Ali, problem je najčešće što se kupuju kineske i lažne lampe za koje ni ne znamo koliko emituju UV zraka. A naš savet je obavezna krema sa SPF faktorom, bez obzira na to da li je LED lampa ili UV lampa. U svakom slučaju, što češće radite ove tretmane, veća je šansa za oštećenjem kože šaka - upozorava doktor Stojković.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by dr Dragan Stojićević (@draganstojicevic)

UV sušači za nokte i zračenje

Dr Živagui i njene kolege izložile su ljudske i mišje ćelije zračenju koristeći popularnu UV lampu za nokte koja se nalazi u mnogim salonima za nokte i otkrili da su ćelije koje su bile izložene zračenju UV svetla iz lampe tokom 20 minuta oko 20 odsto do 30 odsto - umirale. Neke su doživele i oštećenje DNK.

Štaviše, istraživači su otkrili da je izlaganje UV lampi za sušenje laka za nokte tokom tri uzastopne 20-minutne sesije dovelo do 65-70 odsto smrti ćelija, a takođe je izazvalo oštećenje mitohondrija i DNK u preostalim ćelijama.

Kako postoje tri različite klase UV zračenja, uključujući ultraljubičasto C (UVC), ultraljubičasto B (UVB) i ultraljubičasto A (UVA), svetlost koju emituje sušač za nokte obično je u UVA spektru, što je veoma slično solarijumu. To znači da UV zraci mogu da probiju dublji sloj kože i aktiviraju ćelije melanina ispod noktiju.

- Jedan od prijavljenih medicinskih slučajeva bio je melanom na noktu, najopasniji tip raka kože, koji ga povezuje sa izlaganjem UV lampama - objasnila je dr Živagui i dodala: - Kada su ćelije kože izložene UV zracima iz ove sprave, primetili smo ćelijske i molekularne promene za koje se zna da su obeležja raka.

Korišćenjem UV sušača za nokte, ljudi rizikuju neželjeno i nepotrebno izlaganje UVA svetlosti na rukama i prstima, i uz čestu upotrebu, mogu da povećaju rizik od raka kože zahvaljujući ovoj koncentrisanoj UVA svetlosti.

Ipak, uprkos nalazima studije, istraživači naglašavaju da studija ne dokazuje da UV lampe za nokte uzrokuju rak i da je potrebno više studija da bi se procenilo da li su osobe koje imaju gel manikir izložene većem riziku od razvoja raka kože u poređenju sa ljudima koji to ne čine.

Manikir i drugi zdravstveni rizici

Međutim, uz ovo, dr Masik smatra da postoje i drugi zdravstveni rizici od manikira. Tu su potencijalne infekcije noktiju i paronihija – upala nabora noktiju oko ploče nokta. Ove vrste infekcija mogu biti uzrokovane bakterijama kao što su Staph, kvasac i gljivice, kao što su Trichophiton ili Candida, kao i virusne infekcije, poput HPV bradavica.

Zbog toga je veoma važno da saloni za nokte poštuju najviše industrijske standarde za čistoću, sterilizaciju opreme i dezinfekciju.

nokti, nega noktiju Foto:Shutterstock

Druge vrste manikira, poput akrila, takođe mogu da naškode zdravlju noktiju, jer akril zahteva turpijanje pravih noktiju, što može da izazove njihovo stanjivanje i oštećenje. Uz to tehničari za nokte koriste i hemijska sredstva za akrila, poput acetona.

Ovo ne znači da morate u potpunosti da izbegavate upotrebu acetona i acetat i nije poznato da izazivaju bilo kakve ozbiljne, dugoročne zdravstvene probleme, iako su vam nokti možda malo tanji, a za ozbiljnije zdravstvene probleme od njihovog udisanja morate da budete izloženi u velikoj količini i baš dugo.

Neke mere predostrožnosti 

Stručnjaci preporučuju da preduzmete neke zdravstvene mere predostrožnosti kako biste se zaštitili od potencijalnih efekata UV svetlosti i izlaganja hemikalijama.

Pre svega - ograničite posete salonu za nokte na nekoliko puta godišnje, a ne stalno. Regulišite ukupnu količinu vremena provedenog u salonima za nokte. Takođe, izaberite običan lak za nokte umesto akrila koji se lepi na vaše nokte ili gel za nokte koji koriste UV sušači.

Obavezno nanesite kremu za sunčanje ili nosite rukavice sa izrezima za prste da biste sveli na minimum izloženost UV zračenju ili zatražite alternativni LED sušač.

Idite u renomirani salon i pitajte o protokolima dezinfekcije i sterilizacije pre vaše posete. Na primer, instrumente za nokte treba sterilisati pre upotrebe, a određeni alati kao što su turpije za nokte treba da budu za jednokratnu upotrebu i za jednokratnu upotrebu. Razmislite čak i otme da ponesete ili koristite sopstvene alate u salonu za nokte.

Preskočite posetu salonu ako imate bilo kakve pukotine na koži, kao što su posekotine, rane ili ogrebotine. Recite tehničaru za nokte da vam nikada ne vuče, seče ili gura zanoktice jer one pomažu u održavanju zdravlja vaših noktiju.

Lekari se slažu da je u redu da uradite manikir za posebnu priliku ili kao poklon sebi, ali da je mudrije izbegavati odlazak u salon svake nedelje, pa i svake treće. Važno je da dozvolite vašim prirodnim noktima vreme da se budu bez poliranja tokom nekog vremena, a ako primetite promenu boje ili zadebljanje, ili čak osetite bol ili otok oko noktiju, obratite se dermatologu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ova devojka pravi nokte u obliku zuba, kukuruza, escajga, od njenih radova padaju vilice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota