• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"TikTok" trend čišćenja lica kiselim krastavčićima zaludeo planetu: Dermatolog otkriva da li je besmislen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kiseli krastavci, kao i voda u kojoj stoje, postali su "preko noći" kozmetičko sredstvo koje koristi veliki broj mladih - da li greše?

  • 0
Tonik za lice, čišćenje lica, nega lica Foto: Shutterstock

Najnoviji TikTok hak koji je postao viralan, a koji podrazumeva čišćenje lica kiselim krastavcem, odnosno vodom u kojoj su stajali kiseli krastavci ni iz ugla stručnjaka nije sasvim besmislen, piše "DailyMail".

Na najpopularnijoj društvenoj mreži korisnici navode da kiseli krastavci, odnosno voda u kojoj su stajali može da posluži kao dobar tonik za kožu, ali i kao sredstvo za uklanjanje šminke i uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože.

Dermatolog Kristin Ko koja predaje na Univerzitetu Jejl, kaže za "DailyMail" da postoje dokazi da hemikalije u kiselom povrću zbog prisustva mlečne kiseline mogu da imaju dobar efekat u čišćenju kože.

Pokazalo se da ova vrsta kiseline uklanja mrtve ćelije sa površine kože, što predstavlja svojevrstan piling i obezbeđuje svetliji ten.

- Koristila bih nešto što sadrži mlečnu kiselinu, beta-hidroksilnu kiselinu ili alfa-hidroksilnu kiselinu - kaže dr Ko i dodaje:

- Preparati sa kiselinom pomažu u rešavanju problema sa aknama, tako da u teoriji to možda i nije toliko ludo kao što zvuči.

kiseli krastavčići, zimnica Foto: Shutterstock

Međutim, previše kiseline može da ošteti kožu, čineći da ona pocrveni, počne da se ljušti i postane sklona ekcemima, dok u ekstremnijim slučajevima može da spali kožu.

Kiseli krastavci koje kupujemo u prodavnicama sadrže oko pet odsto kiseline, iako fermentacija povrća može da nosi rizik od većeg sadržaja kiseline u samom povrću koje korisnici "TikToka" stavljaju na kožu.

Rizik bi mogao da bude veći u zavisnosti od alergija i osetljivosti na kisele krastavce, mada isto to važi i za tradicionalne proizvode.

Dermatolog Ko predlaže da se odlučite za proizvod koji ćete pronaći u vašoj apoteci, a ne u prodavnici hrane i otkriva za šta bi se ona odlučila:

- Ja lično ne bih stavljala sok od kiselih krastavaca na lice. On nije testiran na koži, dok većina proizvoda jeste. Postoje proizvodi bez mirisa, čak i bez konzervansa koji su formulisani tako da budu što čistiji. Zato bih se pre opredelila za njih nego za kisele krastavce ili vodu u kojoj su konzervisani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Equilibrium 10 treman za blistavu i glatku kožu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota