• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koje estetske zahvate treba izbegavati po svaku cenu: Plastični hirurg otkriva šta nikad ne bi radila

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koji su rizici i benefiti plastične hirurgije

  • 1
Plastična hirurgija Foto: Shutterstock

Zahvaljujući društvenim mrežama i raznim javnim ličnostima koje više ne kriju šta su sve "menjale" na sebi, estetska hirurgija je na vrhuncu. Alarmantan je broj mladih devojaka koje idu pod nož pre punoletstva i menjanju simetrije lica i tela u skladu sa aktuelnim trendovima.

"TikTok" je postao pravi rasadnik gde se žene takmiče koja je više toga "odradila", te je pravo osveženje naići na stručnjaka koji upozorava na opasnost određenih procedura koje su postale nova norma.

Kako prenosi Daily Mail, plastični hirurg Keli Kilen, redovno se oglašava na ovoj platformi da bi pričala na temu rizika i benefita svog poziva. U jednom svom izlaganju navela je pet procedura koje skoro svaka druga žena ultimativno zažali.

1. Brazilsko povećanje zadnjice

Brazilsko povećanje zajednice ili "BBL" procedura, koja se bazira na premeštanju masti u gluteus, proslavila je ni manje ni više nego Kardašijan porodicu koja je "zainteresovala" celu planetu svojim pozadinama, koje, naravno, nisu prirodne.

Kim Kardashian, Kardašian Foto: Tanjug/AP

Ono o čemu se malo priča jeste da između stotinu različitih operacija u plastičnoj hirurgiji - ova ima najveću stopu smrtnosti i postoperativnih komplikacija.

Naime, stopa smrtnosti je u opsegu jedan pacijent na 3000, što je drastičan broj, ako se uzme u obzir da je urađeno preko 300.000 ovih procedura.

Niz influenserki koje su "stradale" od noža u cilju povećanja svoje zadnjice nastavlja se iz meseca u mesec, te je zaista alarmirajuće što je ova tehnika još uvek u ponudi.

Dr. Pat Pazmino, navodi kako je 2021. najveći broj smrtnih ishoda u plastičnoj hirurgiji bio rezultat upravo BBL-a.

2. Podizanje gornje usne

Lip lift je procedura kojom se otklanja koža između usana i nosa kako bi im se dao veći volumen.

- Meni se lično to ne dopada, mnoge kolege se možda neće složiti, ali ja vidim ožiljak kod apsolutno svakog pacijenta, čak i kod onih što tvrde da ga nemaju. Tekstura gornje usne se vremenom promeni i sve u svemu, ne izgleda prirodno, navodi dr Keli.

3. Iskošene obrve

Bella Bela Hadid Foto: Profimedia/Frazer Harrison/Getty images

Bela Hadid i njene čuvene "lisičje oči" je definitivno glavni uzročnik zašto se žene odlučuju na ovaj korak, međutim, iako nije komplikovan zahtev, dr Keli ga ne odobrava.

- To je trenutni trend, ali pitanje je šta će biti za par godina. Smatram da izgleda čudno i neprirodno, nisu svačije simetrije lica namenjene za taj oblik očiju i obrva. A još više se užasavam 3D niti - iako nije plastična operacija, taj zahvat je nešto najgore što se pojavilo u polju estetike, rizik za infekcije je ogroman, pritom niti pucaju brzo i primete se prilikom pomeranja, objašavanja hirurg.

4. Premeštanje masti u grudi

Ovo je tehnika kojom se nakon liposukcije "isisana" mast premešta u grudni koš kako bi se povećale grudi. Iako ova procedura izgleda prirodnije od silikona, takođe sa sobom nosi određene estetske i zdravstvene rizike.

- Ukoliko premestite previše masti, ne samo da će grudi delovati "viseće" i nepravilno oblikovane, već ste i u riziku od mnogo više komplikacija poput cisti, nekroze tkiva, infekcija, teže dijagnostike tumora... - ističe Kilenova.

Mnogo je pametnije opredeliti se za implatante.

5. Rinoplastika

Najčešće odrađivana procedura u polju plastične hirurgije ipak nije preterano mila ovoj doktorici.

- Rinoplastika je sjajna kad su u pitanju zaista deformisani nosevi kojima je neophodna korekcija, što medicinska, što estetska. Ali, podvrgnuti se tom bolu, ožiljcima i celoj agoniji postoperativnog oporavka samo da bi imali "barbi" nos - nema smisla, za kraj ističe doktorka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • JT

    17. april 2023. | 19:01

    Sa svojih skoro 50 godina nikada nisam imala nijednu plastičnu operaciju niti imam nameru da ih radim!

    Podelite komentar