• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uživanje u slatkišima narušava lepotu kože: Jedan spasonosan sastojak rešava problem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unos većih količina šećera može da izazove pustoš na koži, ali šteta nije nepopravljiva

  • 0
ekcem na licu, ekcem, lice, nega lica

Foto: Shutterstock

U danima praznika malo je onih koji se neće počastiti kaloričnim đakonijama, a gotovo niko neće odbiti parče torte. Ali, uživanje u slatkišima kod nekih će se brzo odraziti kroz promene na koži - pojaviće se bubuljice i/ili crvenilo.

- Oksidativna svojstva šećera razgrađuju kolagen i elastin, proteine koji koži daju oblik, strukturu i čvrstinu - kaže dermatolog Kimberli Med za "Mirror".

- Kad se to desi, koža gubi sjaj, postaje suva i opuštena.

Prema njenim rečima, prekomerni unos šećera može da poveća rizik od izbijanja akni. Zbog toga dr Med savetuje da ograničite unos šećera kad god ste u prilici.

Kako objašnjava, povećan unos šećera može da izazove upalni odgovor koji izaziva proizvodnju viška sebuma, što na kraju može da inicira pojavu akni.

- Kontrolisanje unosa šećera nije nimalo lagan zadatak, ali ako sumnjate da je šećer uzrokovao pojavu akni na vašem licu, odmah smanjite unos slatkiša - navodi dr Med i dodaje:

- Jedite namirnice koje imaju niži glikemijski indeks. Smanjeni unos šećera stvoriće primetnu razliku u izgledu vaše kože već za sedam dana, iako će za vidljivije rezultate biti potrebno tri meseca.

Ona ujedno otkriva i koji sastojak bi trebalo da sadrže sve kreme i serumi za negu lica, posebno ukoliko ste skloni dobijanju bubuljica posle uživanja u slatkišima.

narandža u kadi, tuširanje

Foto:Shutterstock

- Vitamin C je savršen protivotrov za probleme sa kožom koja burnije reaguje na unos šećera u organizam. On je odličan antioksidans i može da bude saveznik u borbi protiv akni. Uz to, vitamin C je “ključni igrač” ukoliko imate problema sa pigmentacijom, finim borama i manjkom kolagena - otkriva dr Med.

Ona ističe da je vitamin C od vitalnog značaja za stimulaciju kolagena koji bi trebalo da se obnovi posle unosa namirnica koje sadrže šećer.

- Samo isključivanje šećera iz ishrane i stavljanje preparata koji sadrže vitamin C nisu rešenje za sjajnu kožu. Važnu ulogu imaju i genetika, dobra rutina nege kože, faktori životne sredine, kao i životni stil koji negujete - zaključuje dr Med.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi su šokirani kako njeno lice izgleda, ne koristi botoks, ali ima savet: Džej Lo bez trunke šminke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota