• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko često perete četkice za šminkanje? Novo istraživanje otkriva da su prljavije i od daske za WC-šolju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upoređujući rezultate sa brisom toaletne daske, studija je otkrila da, bez obzira na to gde su četke bile čuvane, broj bakterija je ili isti ili veći od onih sa WC-šolje

  • 0
šminkanje, četkice Foto: Shutterstock

Kada saznate koliko opasno može biti, više nikada nećete zanemarivati redovno pranje četkica za šminku. Nova studija koja je testirala akumulaciju bakterija na neopranim četkama, donela je zapanjujuće rezultate.

Istraživanje koje je sproveo brend kozmetičkih alata podrazumevalo je uzimanje brisa sa čistih i prljavih četkica za šminku, istovremeno testirajući različite uobičajene metode skladištenja: u spavaćoj sobi na stočiću, u torbi za šminkanje, u fioci ili u kupatilu.

Upoređujući rezultate sa brisom toaletne daske, studija je otkrila da, bez obzira na to gde su četke bile čuvane, broj bakterija je ili isti ili veći od onih sa WC-šolje.

Kozmetičarka Karli Musle rekla je za "Spectrum Collections" da četkice za šminku mogu da prenesu bakterije, mrtve ćelije kože i ulje sa lica na proizvod. Iako nisu sve vrste bakterija nužno štetne, rutinsko korišćenje prljavih četkica može dovesti do akni ili do još gorih komplikacija kože.

- Korišćenje prljavih četkica može povećati rizik od izazivanja neravnoteže u zdravoj mikrobnoj zajednici i dovesti do povećanja broja patogenih mikroba koji mogu izazvati izbijanje ili ozbiljnije probleme kao što su stafilokokne infekcije. Da biste smanjili nakupljanje bakterija, važno je redovno čistiti četke za šminku - saopšteno je u rezultatima.

Kompanija za kozmetičke alate anketirala je svoje kupce, od kojih je 40 odsto reklo da pere svoje četke svake dve nedelje, dok je neverovatnih 20 odsto priznalo da ih pere samo na svakih mesec dana ili čak jednom u tri meseca.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje čišćenje četkica svakih sedam do 10 dana.

Pored skladištenja četkica u zatvorenim posudama kako bi se izbegle bakterije ili prašina koja bi se mogla skupiti, osobe koje nose šminku treba da operu četkice posebnim sredstvom za čišćenje ili nežnim sapunom u mlakoj vodi. Moraju se i dobro osušiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota