• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Menopauza kod žena i muški klimaks: Za sve su krivi hormoni, a kako ublažiti simptome

Vreme čitanja: oko 1 min.

Simptomi i posledice menopauze mogu biti vrlo različiti, od onih vazomotornih, kardio-vaskularnih, urogenitalnih, psiholoških i drugih

  • 0
Estrogen i testosteron Foto: Shutterstock

Menopauza nastaje onda kada menstrualni ciklus kod žene izostane u periodu dužem od 12 meseci i to zbog nedostatka estrogena, a ne kao posledica nekog patološkog procesa.

Simptomi i posledice menopauze mogu biti vrlo različiti, od onih vazomotornih, kardio-vaskularnih, urogenitalnih, psiholoških i drugih.

Kod žena, menopauza, počinje najčešće između 51. i 52. godine, međutim, kod pet odsto žena može da počne i između 40. i 45. godine, a kod jedan odsto njih, čak i pre 40. godine. Postoji mogućnost da nastane i kao posledica neke hiruške intervencije kao što je histeroktomija sa obostranom adnektomijom i u tom slučaju nema veze sa godinama žene.

Bez obzira na fiziološki mehanizam koji je dobro poznat, rezultat je taj da žena ostaje bez estrogena i najveće posledice se vide na samim jajnicima, urogenitalnom traktu, kostima i arterijama. Ono što je važno kod menopauze jeste to što svi simptomi, suštinski, nastaju zbog nedostatka hormona koji naglo nestaju, dok je telu potrebno vreme da se privikne na novo stanje.

Sličan proces postoji i kod muškaraca, jer i kod njih dolazi do smanjenja lučenja muških polnih hormona, odnosno testosterona. Ali ko muškaraca se to ne dešava naglo, već u periodu od 30 do 40 godine, na godišnjem nivou, oko jedan odsto manje. Zato su promene kod njih postepene i muškarci se na to lakše navikavaju.

Više o oboljenjima koja mogu da nastanu usled menopauze i terapiji koja bi mogla da ublaži sve simptome menopauze, pa i da smanji nastanke nekih bolesti možete opširnije da pročitate na "Vitality.rs"

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa pilates loptom: Nikad lakše do ravnog stomaka i super oblikovanih nogu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota