• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi botoks trend: Da li znate šta je "traptoks" i zašto ga toliko žena radi?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi trend na TikToku, tretman botoksa koji se ubrizgava u trapezoidne mišiće

  • 0
ramena leđa vrat žena devojka lepota telo Foto: Pexels

Nova vrsta injekcije botoksa preuzima liderstvo među temama na "TikToku". Nije ni u kakvoj vezi sa dosadašnjim punjenjem finih linija i bora na licu.

Umesto da se ubrizgava na tipična dosadašnja mesta, kao što su bore na čelu ili linije osmeha, sve više korisnika botoksa skreće pažnju na svoje trapezijumske mišiće u proceduri koja se zove "traptoks".

Sa hashtagom #traptok koji ima više od 2,3 miliona pregleda na "TikTok-u", ova procedura postaje sve popularnija na mreži.

Trapezoidni mišići Foto: Shutterstock

Šta je traptoks?

Kako prenosi "In The Know", traptoks je tretman u kojem se botoks ubrizgava u trapezne mišiće, odnosno par velikih trouglastih mišića koji se nalaze na zadnjem delu vrata i gornjem delu leđa; protežu se do sredine kičme i preko ramena. Ovi mišići igraju važnu ulogu u kretanju i stabilnosti lopatica i vrata, kao i u održavanju dobrog držanja. Obično se koriste u svakodnevnim aktivnostima kao što je podizanje.

Ovi mišići takođe mogu da se prenapregnu, što dovodi do bola i nelagodnosti, a oni koji pate od bolova ili su, pak, nezadovoljni svojim izgledom - sada se okreću traptoksu kako bi ove mišiće opustili.

Navodno, Kim Kardašijan je bila prva koja je skrenula pažnju na ove mišiće, kada ih je navodno fotošopirala kako bi stvorila izgled dužeg i vitkijeg vrata.

Kim Kardašijan Kardashian Foto: BUZZIPPER / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kako funkcioniše traptoks?

Traptoks traži od jednog do tri tretmana, od kojih svaki traje od 10 do 20 minuta. U svakoj sesiji, procenjeno je da se 50-75 jedinica neurotoksičnog leka primenjuje na svaku stranu (u zavisnosti od veličine i snage vaših trapeznih mišića). Važno je napomenuti da traptoks nije lek za bol u trapeznim mišićima, već privremeno rešenje koje može da pruži olakšanje, dok se osnovni uzrok bola rešava.

S tim u vidu, traptoks može da vas oslobodi napetosti i bola, da obezbedi funkcionalno olakšanje i napravi ravniju, elegantniju konturu ramena. Rezultati mogu da se osete u roku od dve nedelje i mogu da traju do pet meseci.

Cena traptoksa se značajno razlikuje u zavisnosti od lokacije, klinike i profesionalca koji daje injekcije.

Neželjeni efekti ili rizici traptoksa

Iako generalno bezbedni, neželjeni efekti i komplikacije botoksa mogu da uključuju modrice i bol na mestu injekcije, simptome slične gripu, glavobolje, mučninu, crvenilo, privremenu slabost lica ili opuštenost.

Postoji čak i mala verovatnoća da bi toksin mogao da se proširi izvan područja lečenja i da izazove simptome slične botulizmu, kao što su problemi sa disanjem, problemi sa gutanjem, slabost mišića i nejasan govor.

Zato, kao i kod svake medicinske procedure, veoma je važna konsultacija sa lekarom pre primene bilo kakve vrste lečenja ili injekcije0.

Prema VebMD-u, žene koje su trudne, doje ili imaju neurološke bolesti ne bi trebalo da koriste botoks generalno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Le Cube: Tretman za lepotu lica u jednoj kocki

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota