• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje su prave godine vašeg lica: Napravite selfi i saznajte pomoću ove aplikacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija, svakim danom, sve više iznenađuje

  • 1
žena ogledalo Foto: Pixabay

Verovatno ste nedavno bili zadivljeni ili zabrinuti napretkom veštačke inteligencije. Sada se pripremite da budete uvređeni.

Stručnjaci za dugovečnost u Njujorku razvili su AI alat koji procenjuje starost vašeg lica na osnovu selfi fotografije. Aplikacija analizira vaše lice na osnovu šest markera, uključujući podočnjake i bore.

Po medicini, mlado lice obično ima visoke jagodice, pune obraze i dobro definisanu liniju vilice. Ali, kako neko stari, ove karakteristike postepeno nestaju.

Izloženost UV zracima, dimu cigareta i zagađivačima dovodi do postepenog smanjenja sadržaja vlage i elastičnosti u koži. Kako se mišići kreću, to dovodi do pojave finih linija i bora. Ćelijama treba duže da se regenerišu, što dovodi do nakupljanja mrtvih ćelija na površini, zbog čega koža može da izgleda dosadno, grubo i manje glatko.

Ozloglašena aplikacija je izgrađena na osnovu više od 12 miliona slika ljudskih lica. Šest faktora na koje se gleda su starost očiju, podočnjaci, bore,  ujednačenost tena, pore i crvenilo na licu.

No, dobar selfi je takođe veoma važan. Naime, loše osvetljenje, kvalitet kamere i ugao mogu uticati na rezultate, kao i nedostatak sna ili dehidracija.

Aplikacija je, čini se, imala više milosti prema muškom rodu nego prema ženama.

Jedna 39-godišnja službenica koja je koristila aplikaciju bila je vidno razočarana kada ju je ista proglasila "starijom od 40", prenosi "Dailymail".

Radiolog sa Univerziteta Južne Kalifornije, dr Robert Lufkin, dobio je vrlo pozitivne rezultate - aplikacija je procenila da ima 50 godina dok je njegova hronološka starost 69 godina. Bloger Džo Gama poslao je svoju fotografiju na kojoj je imao 59 godina, a aplikacija je procenila starost od 41 godinu.

- Molim vas ne shvatajte ovo lično - izjavila je kompanija koja stoji iza aplikacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Ada

    19. maj 2023. | 19:31

    A da li veštačka inteligencija i aplikacija razlikuju izoperisano lice i prirodno lice? Koliko žena radi jagodice,usta, konture lica,boroks,filere i slično,pa me zanima na koji način veštačka inteligencija može da pravi razliku odnosno da odredi starost lica!?!

    Podelite komentar