Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako "Instagram" filteri grade ego, a ruše samopouzdanje? Narcisoidnost ne znači samopoštovanje

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 1 min.

Filteri ne menjaju samo našu spoljašnost, već prave i ozbiljne promene u našoj unutrašnjosti, prave nas nesigurnima i nezadovoljnima

  • 0
SELFIE

Foto: Shutterstock

Psiholozi upozoravaju da je sa pojavom društvenih mreža koje su nas upoznale sa filterima, selfijima i konstantnim objavljivanjem svakog segmenta života, porastao broj narcisoidnih poremećaja.

Narcisoidnost može biti ilustrovana sledećim ponašanjem: neprekidno ažuriranje profila, prekomerno deljenje fotografija koje su isključivo samopromotivne, traženje podrške i validacije i opsesivno proveravanje profila stotinu puta dnevno.

Trenutno zadovoljstvo koje nam pružaju lajkovi i komentari daju brzi podsticaj egu, ali ne grade samopouzdanje i samopoštovanje.

Zapravo, studije pokazuju suprotan efekat. U jednom istraživanju, čak 46 odsto odraslih žena tvrdi da društvene mreže čine da se osećaju konstantno samosvesnim, što nadalje kreira anksioznost koja ih tera da uređuju svoj izgled i ispravljaju "nedostatke" pre nego što podele fotografije na mreži, prenosi "Huffpost".

Da li je savršenstvo na fotografijama realno? 

Iako je lako upoređivati se sa drugima na društvenim medijima, imajte na umu da uvek postoji disparitet "između priča koje pričaju i priča koje su stvaran život". Savršene fotografije na društvenim mrežama su samo delić nečije realnosti.

Mračna strana perfektnih fotografija podrazumeva konstantnu potrebu za validacijom i sve više utiče na mentalno zdravlje tinejdžera koji imaju izuzetno iskrivljenu percepciju stvarnosti.

Moramo naučiti da slavimo naše razlike, pobedimo strahove i pokazujemo pravo lice na mrežama. Fokusirajte se na svoje blagostanje, pronađite nov hobi, ovladajte nekom veštinom, meditirajte, zabavljajte se sa prijateljima, ali ostavite telefon po strani.

Život nije u telefonu

Svaki put kada upotrebite filter, govorite sebi "da niste dovoljno dobri"; svaki put kad se prilagođavate nametnutim, toksičnim standardima lepote - oduzimate sebi delić dostojanstva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lepota