• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Parovi koji su se upoznali onlajn su marginalizovani: Usled neodobravanja porodice manje su srećni

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bez blagoslova voljenih, parovi koji su se upoznali na dejting aplikacijama počinju da gube veru i nadu u opstanak svog braka

  • 0
dejting aplikacija Foto: Shutterstock

Ako želite da u bračnoj sreći provedete ostatak života, nemojte partnera tražiti na dejting aplikacijama, poručuje studija.

Dok se nesrećnici u ljubavi i dalje nadaju da će rešiti svoje emotivne probleme ako svu energiju ulože u traženje partnera na aplikacijama, kao što su "Tinder", "Bumble", "Grindr" i "Hinge", nova studija je otkrila da su bračni parovi koji su se upoznali na ovaj način ili generalno onlajn, manje zadovoljni svojim brakovima nego oni koji su se upoznali uživo.

- Rezultati su pružili dokaze o efektu zabavljanja na mreži. Oni koji su se upoznali na mreži su prijavili brakove nižeg kvaliteta od onih koji su se upoznali sa svojim supružnicima van mreže - navodi se u analizi iz septembra 2023. koju su sproveli istraživači sa Državnog univerziteta u Arizoni.

Za rezultate, ispitivači su anketirali 923 odrasle osobe u SAD starije od 18 godina, koje su u braku. Otprilike polovina učesnika studije upoznala je svog partnera na sajtu za upoznavanje, dok su preostali ispitanici upoznali svoje supružnike preko prijatelja, porodice, na poslu ili u noćnom klubu.

Istraživači su pokušali da utvrde kako mesto na kome se parovi sastaju, bilo u aplikaciji ili u stvarnom životu, utiče na zadovoljstvo i stabilnost njihovih brakova.

Učesnicima je postavljeno pitanje: "Koliko dobro vaš supružnik zadovoljava vaše potrebe?" i "Koliko ste zadovoljni svojim brakom?", da bi se utvrdilo njihovo ukupno zadovoljstvo u braku, kao i "Da li ste vi ili vaš supružnik ikada ozbiljno razmatrali ideju o razvodu?".

A ishodi bi mogli biti šokantni.

dejting aplikacija Foto: Shutterstock

- Učesnici koji su upoznali svog supružnika u onlajn svetu zabavljanja prijavili su veću društvenu marginalizaciju od onih koji su se upoznali van mreže - napisali su istraživači.

Dok su naučnici primetili da su upoznavanja na mreži postala veoma popularna tokom protekle decenije, među generacijama Zed i milenijalcima između 18 i 29 godina, prethodna istraživanja su utvrdila da ljudi u SAD i dalje pridaju veću vrednost odnosima koji počinju na tradicionalniji način.

U stvari, u oktobru 2022. godine, njujorški par Majk i Sidni Li rekli su za "The Post" da su lagali svoje porodice, rekavši da su se sreli u baru, iako je njihova romansa zaista počela na "Tinderu".

Prema studiji, stres usled društvene marginalizacije često dovodi do toga da sajber-ljubavi doživljavaju manje "odobrenja" - što se odnosi na podršku i prihvatanje od strane prijatelja i porodice.

- Učesnici koji su se upoznali onlajn prijavili su niže zadovoljstvo i stabilnost zbog, delimično, društvene marginalizacije njihovih odnosa,što je bilo povezano sa smanjenjem odobravanja u odnosu na one koji su se upoznali van mreže - napisali su autori.

Bez blagoslova voljenih, parovi koji su se upoznali na dejting aplikacijama počinju da gube veru i nadu u opstanak svog braka.

- Podrška koju parovi dobijaju (ili ne) može imati važne reperkusije na kvalitet njihovih odnosa. Istraživanje je pokazalo da što više prijatelji i porodica odobravaju nečiju vezu, to više ljubavi, zadovoljstva i posvećenosti osećaju prema svom partneru - navodi se u studiji.

Analitičari su takođe primetili da su parovi koji su se upoznali onlajn u istopolnim, međunacionalnim ili međurasnim odnosima, što, prema studiji, može pogoršati društvenu marginalizaciju i uzrokovati da se partneri oseća manje samopouzdano u vezi sa svojim ljubavnim odabirom.

dejting aplikacija Foto: Shutterstock

Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi inspirisati promene, kako u društvu, tako i u virtuelnom prostoru zabavljanja.„

- Upoznavanje na mreži bi se moglo poboljšati rešavanjem prepreka na koje nailaze parovi koji se upoznaju na ovim platformama (uključujući povećanu udaljenost i društvenu marginalizaciju) i jedinstvenih faktora rizika povezanih sa načinom na koji su se upoznali - navodi se u studiji.

- Rešavanje problema marginalizacije može uveliko doprineti povećanju podrške ovim parovima i obezbeđivanju svetle budućnosti za veze koje se formiraju putem upoznavanja na mreži - zaključuju autori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od aplikacije pa sve do oltara: Upoznajte priču bračnog para Glatt

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle