• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dete iz prethodne veze vašeg partnera nije "prtljag", već blago: Nosite se sa izazovom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Posvećenost ne znači da će svaki dan "cvetati ruže", ali pobede koje ćete pronaći na putu su neočekivano velike

  • 0
Porodica, dete, dilema, razgovor sa roditeljima, sin Foto: Shutterstock

Deca su blagoslov, bilo biološka ili usvojena. To je nešto sa čim se podjednako slaže nauka, jer bez razmnožavanja ne bi bilo ni čovečanstva, ali i religija koja akcenat stavlja na zajedništvo i porodicu, kao neophodnostima za opstanak čovekovog duha.

Međutim, u ne tako davna vremena žena sa detetom smatrala se "nepoželjnom raspuštenicom", a ni danas situacija nije ništa bolja. Jedina razlika je što su, s pojavom feminizma, i žene počele da tretiraju muškarce sa decom kao građane drugog reda.

Ono što mi para uši, a često čujem u društvu, jeste reč "prtljag". Kad god razgovaram sa drugaricom kojoj se dopao razvedeni muškarac ili sa prijateljem koji je "bacio oko" na zgodnu samohranu majku, čujem tu surovu rečenicu "šteta što imaju prtljag" - aludirajući na dete iz prethodne veze.

I ne biva mi jasno, kako dete za nekog ikako može da predstavlja "prtljag". Hajde da se izmestimo iz tako okrutne percepcije i počnemo da na dotičnu situaciju gledamo kao na izazov. Ta reč označava poteškoće i probleme, a da im ne umanjuje vrednost.

Pa, na koji način se možete nositi sa novonastalim izazovom? "Blendedfamilyfrappe" ima par ideja koje vam rado prenosimo.

1. Teško je, čak i ukoliko volite decu

Znajte da ćete se često osećati potpuno nemoćno zbog stvari koje ne možete da promenite i nisu vaša greška. Pitaćete se zašto se uopšte trudite kad ti "mali ljudi" ne žele da imaju ništa sa vama.

Osećaćete se prinuđenim da branite svoje izbore pred svima.

Morate dati prostor deci, ali ne toliko da im se čini da vam nije stalo. To treba da deluje kao jedan savršen balans, ali će se često činiti kao "hod po jajima". Morate biti uključeni, ali ne toliko da preterujete i delujete napadno. Morate biti realni u vezi sa ulogom koju preuzimate, ali dovoljno u zabludi i povedeni idealizmom da nastavite i kad postane teško.

Ne postoji ništa što radite pogrešno ili biste mogli da radite drugačije da biste pridobili decu kada izlazite sa njihovim roditeljem; njihovo zagrevanje za vas je samo proces koji zahteva strpljenje. Ne postoje prečice koje će naterati decu da vas zavole. Samo vreme.

Kad kažemo vreme - ne mislimo na dane, čak ni na mesece. Nažalost, često su potrebne godine.

2. Prihvatite poteškoće

Od starta bi trebalo da shvatite izazove i poteškoće koje dolaze sa vašom novom ulogom, kako biste ih što bolje prihvatili.

Vaše vreme sa novim partnerom je ograničeno njihovim vremenom sa decom. Da, to će često delovati kao narušavanje privatnosti ukoliko je dete konstantno "treći točak" ili kao manjak slobode ukoliko partner bira da bude sa detetom umesto sa vama.

Uništeni planovi zbog promena nastalih u poslednji čas (bolesno dete, problemi u školi) su takođe mogući ishod. Pozivi ili poruke u nezgodnim trenucima od bivšeg partnera vašeg partnera, koji su, nadamo se, povezani samo zbog dece, neće biti prijatni.

Vaša sopstvena nerealna očekivanja u vezi sa novonastalom dinamikom, ponašanje deteta i spremnost vašeg partnera (ili nedostatak iste) da bude vaš advokat - sve je to jedna velika emotivna zbrka.

Nerealna očekivanja vašeg partnera o ulozi (ili nedostatku iste) koju ćete igrati u životu deteta, o tome koliko ćete biti uključeni ili ne, o tome šta se računa kao "prekoračenje" u odnosu, takođe mogu biti problem.

porodica, večera, obrok, roditelji Foto: Shutterstock/Drazen Zigic

Naći ćete se u situaciji kada ćete preispitivati stepen do kojeg ste spremni da napustite svoju ličnu viziju porodice i budućnost koju ste zamislili za sebe.

Zato, da rezimiramo: zabavljanje sa nekim ko ima dete je mnogo više od "prtljaga". I mnogo lepše.

Ne možete odvojiti decu od svega što ih povezuje sa vašim partnerom — rasporeda starateljstva, vannastavnih aktivnosti, drugog roditelja, finansijskih obaveza, beskrajne vožnje dece ovde ili tamo.

Ali, evo male tajne koju vam niko ne govori - svaka dobra stvar koja se dogodi, bez obzira na to koliko prolazna ili mala bila, učiniće da se osećate "deset metara iznad neba".

Bez obzira na to koliko deca u početku mogu biti otporna na vaše prisustvo, na kraju, sve uglavnom dođe na svoje. A znate koja je najbolja nagrada? Kad u toj deci koju ste slučajno upoznali počnete da prepoznajete svoje vrednosti, muzički ukus, uverenja... kad shvatite kakav impakt ste izvršili na jedan život u formiranju.

Radite to zato što želite, jer ste voljni da preuzmete obavezu bez garancije neto pozitivnog ishoda. Posvećenost ne znači da će svaki dan "cvetati ruže", ali pobede koje ćete pronaći na putu su neočekivano velike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle