• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljubav prema bivšem partneru: Bol zbog raskida aktivira oblasti u mozgu povezane sa fizičkim bolom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako može biti bolno videti osobu koju volite da se zabavlja sa drugim, "otpuštanje" je možda najveći akt ljubavi

  • 1
Devojka, momak, mladic, par, raskid, problem, svadja Foto: Shutterstock

Razilaženje sa emotivnim partnerom nikad nije prijatno, čak i onda kad se dogodi na našu inicijativu. U većini slučajeva, gašenje ljubavi sa obe strane nije razlog, već se akcenat stavlja na nekompatibilnost i razliku u životnim vizijama kao i česte konflikte. Stoga, nije neuobičajeno da i dalje imate osećanja i nakon što ste vaš bivši emotivni partner i vi pošli drugačijim putevima.

Međutim, ako je vaš partner već "krenuo dalje", a Vi ga i dalje volite, možda se borite sa teškim emocijama, osećate se zaglavljenim i niste sigurni šta da radite.

Dajte sebi malo vremena da "sednete" sa emocijama i prvo se pomirite sa raskidom. Istraživanja sugerišu da bol koju osećamo zbog odbacivanja aktivira iste oblasti mozga povezane sa fizičkim bolom.

Buđenje, spavanje, san, nesanica, raskid, otuđenost, ljubavni problemi, brige, muškarac, stres Foto: Shutterstock

Imati osobu u svom životu u kontinuitetu a zatim naglo prekinuti kontakt, može biti uznemirujuće. Ovo je posebno tačno ako ste živeli sa njima ili ih viđali svaki dan, često slali poruke, provodili mnogo svog slobodnog vremena zajedno ili se oslanjali na njih za emocionalnu podršku.

Nakon što razmislite o svojim osećanjima i date sebi vremena da isprocesuirate kraj vaše veze, ukoliko ste i dalje sigurni da volite bivšeg partnera postavlja se pitanja "šta dalje?". U većini slučajeva imate samo dve opcije: biti iskreni i reći mu ili ne.

Prelomna odluka

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odmeravanja gorenavedene dve mogućnosti.

Koliko je prošlo vremena?

Jedna studija rađena na studentima koji su nedavno prošli kroz raskid pokazala je da se većina njih uglavnom emocionalno oporavila u roku od tri meseca. Naravno, ova vremenska linija može varirati u zavisnosti od toga koliko dugo ste bili zajedno i drugih detalja veze, ali uopšteno gledano, možda ćete želeti da sačekate barem ovoliko pre nego što donesete bilo kakve važne odluke vezane za ovu osobu. Većini ljudi treba vremena da tuguju i procesuiraju situaciju pre nego što donesu jasne odluke koje će biti najbolje za njih na duži rok.

Koliko je vaša veza bila zdrava?

Odvojte malo vremena da iskreno razmislite o odnosu kada ste još bili zajedno. Da li je to bila dinamika u kojoj ste se osećali sigurno, i fizički i emocionalno? Da li ste bili u stanju da otvoreno komunicirate i da zajedno mirno rešavate konflikte? Da li su se vaši glavni ciljevi za budućnost uskladili? Da li ste se osećali prijatno u njihovoj blizini? Da li su poštovali vaše granice? Da li ste jedni druge ohrabrivali i podržavali u ličnom razvoju?

Još uvek je moguće biti zaljubljen u nekoga čak i ako ste imali nezdravu dinamiku sa njim i važno je razmisliti o tome kako se vaša veza završila pre nego što poželite da im kažete svoje emocije. Međutim, u ovakvom slučaju, možda bi bilo najbolje da prihvatite da vaš odnos sa njima više nije najbolji za vas i da imate za cilj da idete napred bez izražavanja ovih osećanja.

Da li su sa nekim drugim?

Ako je proces vašeg partnera poprimio oblik da izlazi sa drugom devojkom ili momkom, možda bi bilo najbolje da svoja osećanja zadržite za sebe. Gajiti ljubav prema nekome obično znači da želite njihovu sreću i ono što je najbolje za njega, tako da narušavanje trenutne veze vašeg bivšeg sa nekim drugim možda nije najljubazniji postupak i može ih naljutiti. Iako može biti bolno videti osobu koju volite da se zabavlja sa drugim, "otpuštanje" je možda najveći akt ljubavi.

Raskid, razlaz, tuga, ljubav, razvod Foto: Shutterstock

Kako izgovoriti čuveno "volim te i dalje"?

Možda bi bilo mudro da sastavite svoje misli u pismo ili napišete imejl umesto da telefonirate svom bivšem ili se sastajete s njim licem u lice da biste razgovarali o ovoj temi, posebno ako sumnjate da on možda ne oseća isto prema vama.

Reći: „Hej“ i poslati mu sve relevantne informacije o svojim osećanjima, a zatim mu dati vremena da obradi i odgovori umesto da očekujete odgovor na licu mesta, može povećati šanse za promišljeniji, iskreniji odgovor.

Takođe, to pokazuje da poštujete njegov prostor i želite da u potpunosti razmotri opcije kako bi mogao da donese odluku za koju smatra da je najbolja.

Budite iskreni i direktni i kažite ono što vam je na srcu. Iskoristite priliku da što iskrenije saopštite svoja osećanja prema njemu. Jasno dajte do znanja da ćete poštovati njegovu odluku u svakom slučaju, tako da može da odgovori autentično, umesto da se oseća pod pritiskom.

Konačno, može biti od pomoći da upravljate svojim očekivanjima. Iako se možda nadate da ćete čuti da i on vas voli, reći svom bivšem da ste još uvek zaljubljeni u njega ne garantuje da će vam uzvratiti, posebno ako se čini da je već napredovao u svom životu.

Morate poštovati neuzvraćenu ljubav. Ako se to dogodi, od pomoći je da imate porodicu i prijatelje na koje možete da se oslonite dok se ne pomirite sa prestankom mogućnosti da se ova veza nastavi, prenosi "Betterhelp".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od aplikacije pa sve do oltara: Upoznajte priču bračnog para Glatt

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Uh

    1. decembar 2023. | 02:19

    Teško, baš teško. Po intezitetu bol je na drugom mestu, odmah iza smrti bližnjeg u porodici.

    Podelite komentar