• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su se voleli Bata i Olga: Tajno venčanje velikog glumca i žene bez koje nije mogao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upoznalo ih je pozorište, a živeli su film

  • 0
Danilo Bata Stojković Olga Stojković Printskrin: RTS, Foto: Telegraf

Danila Batu Stojkovića pamtimo po neverovatnoj harizmi i ulogama koje su ušle u legende srpskog glumišta, kako na filmu, tako i u pozorištu.

Kakav je glumac najbolje opisuje to što veliki deo njegovih replika i dan-danas koristimo u šalama, a to kakav je bio kao čovek, svojevremeno je opisiavala žena, sa kojom je spoznao ljubav - Olga Stojković.

Gluma mu je na dar donela večnu slavu, ali i upoznavanje sa ljubavlju njegovog života. Nakon njegove smrti 16. marta 2002. godine, njegovu ženu svi su nazivali "Batina Olga".

Kako su se zavoleli Olga i Bata

- Upoznali smo se u pozorištu, u zgradi "Borbe". Ja sam ih sve sa klase prvo preslišavala, a onda gledala njihove diplomske predstave. Tako smo se združili.

Ja sam upisala prava koja na kraju nisam završila. Moja rođaka radila je na garderobi u pozorištu, a kada ona nije mogla da radi, mi deca išli smo da je menjamo. Tako sam se zaljubila u teatar. Počela sam od garderobe, bila razvodnica i došla do scene, a fakultet sam "okačila mačku o rep".

Najbolji životni fakultet je život u pozorištu, a mi smo tamo bili više nego kod kuće - rekla je ona svojevremeno u jednom intervjuu.

Venčali su se tek 1991. godine i to u tajnosti, nakon duge veze. Venčanje je bilo vrlo blisko, sa kumovima Nadom Pešić i Dragoslavom Mihajlovićem Mihizom.

Nešto kasnije, svoju ljubav su još jednom krunisali u manastiu Vavedenje, a sve to obeležili jednim ručkom za četiri osobe.

Kako je Olga opisala, oni su to želeli samo da ispune želju roditeljima, ali pored Batine bolesti, želja za tim je brže došla od očekivanog.

Danilo Bata Stojković Brka Ko to tamo peva Printskrin: RTS/Klasik TV

Kakav je muž bio Bata, a kakva je supruga bila Olga

- Bio je jako tradicionalan, potekao je iz patrijarhalne porodice i kod njega se znao red. On je bio zadužen da obezbedi da imamo dovoljno para i da sve bude kako treba, a domaćici je prepuštao da radi svoj posao. Ono što bi zaradio donosio je u kuću i kada bi mu zatrebao novac, tražio je da mu ga dam.

Nije hteo da uzme sam nego bi jurio mene. Kažem mu: "Tu ti je u kuhinji, u fioci", ali jok, nije hteo da uzme. Poštovao je red, starije i porodica mu je bila najvažnija. E sad, to što je mnogo igrao, išao tamo-ovamo i dolazio u zoru, to ide u rok službe.

I ja sam radila u pozorištu, pa mi je sve to bilo poznato, ali poneki put sam bila i ljuta. Sedi sa društvom, a ja sve s osmehom pravim palačinke - govorila je ona, prenosi "Direktno".

Olgu i Batu su svi voleli i obožavali, baš zato što je njihov odnos bio ispunjen ljubavlju, ali i realnošću. Prihvatili su da nisu mogli da imaju decu zajedno, ali su utehu pronašli u međusobnom zagrljaju. Bata je, instinktivno, vodio računa o svoj deci njegovih bliskih prijatelja, koliko god je mogao.

Od svoje Olge je pred smrt tražio samo jedno - da ga "ne stavi" u Aleju zaslužnih građana.

Zajedno su proveli više od 30 godina, a 2020. godine je preminula i Olga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo pravu "Kafanu kod besmrtnih" i sreli duh Bate Stojkovića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle