• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rediteljka Sem Tejlor-Džonson je imala 42, a njen suprug 18 kad su se zavoleli: Njihov brak je predmet kritika

Vreme čitanja: oko 3 min.

Niko ne zna šta se dešava u tuđem braku, te mnogi ističu da je Aron imao više od 18 godina kada je počeo da se viđa sa Sem, tako da tu nema prostora za polemisanje o iskorišćavanju njegove mladosti i naivnosti jer je on bio punoletan. Ipak, između osobe koja je jedva stasala i osobe od 42 godine u tom trenutku postojao je određeni disbalans u pogledu moći, primetili su stručnjaci

  • 0
Sam Taylor-Johnson, Aaron Taylor Johnson Foto: Dario Raimondi / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Rediteljka filma "Pedeset nijansi sive" Sem (56) i njen suprug, holivudski glumac Aron Tejlor-Džonson (33) ove godine proslavljaju svoju 12. godišnjicu braka. Svaki put kada holivudski slavni par pređe obeleži svoju bračnu prekretnicu, ređaju se kritike na njihovu kontrovernu priču o zaljubljivanju.

Često postoji razlika u godinama u holivudskim brakovima, obično sa muškarcima koji su mnogo stariji od žene, a ovde je situacija obrnuta.

Dvojac se upoznao na snimanju biografskog filma Džona Lenona iz 2009, "Nowhere Boy", kada je ona imala 42, a Aron 18. Ona je bila reditelj, a on zvezda u usponu - sama struktura moći je komplikovana u radnom okruženju, a kamoli u ljubavnom odnosu. Tinejdžer koji je tek završio srednju školu ludo se zaljubljuje u ženu od 40 godina.

Međutim, par je sada u braku više od deceniju i imaju dvoje dece, Vajldu (13) i Romi (12). Sem takođe ima dve ćerke iz bivše veze sa Džejem Džoplingom, Anđeliku (27) i Džesi (18). Aron je samo sedam godina stariji od Semovog najstarijeg deteta.

Upoznali su se, dakle, mnogo pre nego što se ovoliko glasno govorilo o nečemu što zovemo gruming. Gruming opisuje uspostavljanje odnosa poverenja i emocionalne povezanosti između deteta i odrasle osobe, s ciljem vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

Međutim, čini se da se par nikad nije osvrtao na prozivke po mrežama i da žive, naizgled, harmoničnim i srećnim životom.

- Ja sam stara duša, a ona mlada duša - govorio je Aron na početku zabavljanja.

Što se rediteljke tiče, priznala je da ju je privukla zrelost mladog glumca. O svom prvom utisku o njemu, ona je prokomentarisala: "Bio je veoma intenzivan".

Dinamika moći

Niko ne zna šta se dešava u tuđem braku, te mnogi ističu da je Aron imao više od 18 godina kada je počeo da se viđa sa Sem, tako da tu nema prostora za polemisanje o iskorišćavanju njegove mladosti i naivnosti jer je on bio punoletan. Ipak, između osobe koja je jedva stasala i osobe od 42 godine u tom trenutku postojao je određeni disbalans u pogledu moći, primetili su stručnjaci.

"Dinamika moći je nešto na šta bi svaki par trebalo da vodi računa, ali moć može biti kritičnija za parove sa značajnom razlikom u godinama", napisala je terapeutkinja i kolumnistkinja "USA Today" Sara Kuburic u maju 2022.

"To ne znači da ne možemo da učimo od naših partnera, ali oni bi trebalo da nas vide kao ravnopravne na koje se mogu osloniti i sa kojima mogu da dele mentalno opterećenje."

Elizabet Jeglic, profesorka psihologije, istakla je da se naši stavovi o tome šta je prikladno stalno menjaju sa društvenog stanovišta.

- Sada prepoznajemo da adolescenti zaista ne razmišljaju na isti način kao odrasli ili ne gledaju na stvari na isti način kao odrasli sve do ranih i srednjih 20-ih godina. Kada je neko starija odrasla osoba u vezi sa tinejdžerom, postoji ogromna neravnoteža moći i mogućnost pristanka je ugrožena.

Nauka je pokazala da u poređenju sa odraslima starijim od 25 godina, veštine donošenja odluka adolescenata su zamućene nizom faktora: nedostatak životnog iskustva, njihova ranjivost na pritisak vršnjaka i nerazvijena zrelost mozga. Višegodišnji dokazi iz neuronauke takođe potvrđuju da su njihovi mozgovi programirani da daju prioritet kratkoročnim nagradama u odnosu na dugoročne posledice i kao rezultat toga, veća je verovatnoća da će se upustiti u rizična ponašanja.

Međutim, stručnjaci takođe upozoravaju da kritike oko ovog bračnog para mogu biti rodno zasnovane: mi smo više kulturološki nespremni da prihvatimo kada starija žena juri mlađeg muškarca, što ne odgovara (društvenim) očekivanjima, pa oni osuđuju i stigmatizuju to, kaže sociolog i seksualni trener Džen Gunsaulus, prema pisanju "USA Today".

Dominantna pojava na mrežama koja se primećuje jeste da su ljudi skloni komentarisanju njihove razlike u godinama jer misle da "ovako lep muškarac ne treba da bude sa ovako ružnom ženom". Da je ona konvencijalno atraktivna prema današnjim standardima lepote, čini se da bi sve bilo oprošteno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Supruga Miloša Timotijevića zablistala u venčanici od 5.000 dinara: Izgleda kao milion dolara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle