• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako slabe i prolazne veze dodaju boje i teksture našim životima koje jake veze ne mogu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psiholog objašnjava moć "perifernih odnosa"

  • 0
Stranci, razgovor Foto: Shutterstock

Često potcenjujemo ulogu koju stranci igraju u našim životima.

Iako su naši najbliži odnosi sa porodicom i prijateljima nesumnjivo od vitalnog značaja, važno je prepoznati i jedinstveni doprinos onih sa kojima se susrećemo nakratko, ali više puta u našim svakodnevnim rutinama. Ove osobe mogu da budu naši privremeni poznanici ili prolazne veze, ali njihov značaj je mnogo veći.

Periferni odnosi razvijaju se sa ljudima na koje nailazimo na mestima kao što su kafići, teretane ili obližnji parkovi — koji, uprkos tome što su nam te osobe relativni stranci, imaju značajan uticaj na naše živote.

Opsežna istraživanja otkrivaju da ove naizgled manje interakcije igraju suštinsku ulogu u našem zdravlju i dobrobiti. Prema pisanju "Forbsa", ovo su tri načina na koja nam periferni odnosi koriste i zašto prihvatanje ovih interakcija može obogatiti naše živote.

1. Periferni odnosi proširuju našu perspektivu

Naša uverenja i perspektive, u velikoj meri oblikovani našim vaspitanjem i iskustvima, ponekad mogu da ograniče naše razumevanje sveta. Periferni odnosi otvaraju vrata u nepoznate svetove. Na primer, započinjanje razgovora sa turistima može da vam da uvid u njihovu kulturu i iskustva koja inače nikada niste stekli.

Osim što podstiču radoznalost, razvijaju empatiju i dovode u pitanje naše predrasude, studija sugeriše da različiti odnosi promovišu i toleranciju i otvorenost.

Stranci, razgovor Foto: Shutterstock

2. Periferni odnosi podstiču društveno blagostanje

Naše društvene veze značajno utiču na naše blagostanje. Dok bliski prijatelji i porodica nude neprocenjivu podršku, interakcije sa strancima takođe mogu da poboljšaju naše socijalno zdravlje. Čak i kratke razmene sa strancima mogu da stvore osećaj pripadnosti i zajednice, pomažući nam u borbi protiv usamljenosti i izolacije.

Studija iz 2022. sugeriše da usamljenost nije samo želja za bliskim vezama, već i čežnja za društvenim okruženjem i svakodnevnim društvenim interakcijama koje mogu da izgledaju svakodnevne, ali doprinose osećaju pripadnosti. Tu "periferne veze" igraju snažnu ulogu.

Na primer, ako živite sami u gradu udaljenom od svoje porodice, razmena osmeha sa redovnim gostima kafića ili razmena prijateljskih klimanja sa džogerima u parku iz komšiluka može da vam pomogne u premošćivanju društvenog jaza. Ovi naizgled trivijalni postupci služe kao podsetnik da smo deo većeg društvenog tkiva i da nismo tako usamljeni kao što mislimo. Takve male interakcije se sabiraju, smanjujući osećaj izolovanosti i doprinose osećaju povezanosti.

3. Periferni odnosi olakšavaju lični rast

Dok su bliski odnosi od suštinskog značaja za opstanak, istraživanja sugerišu da periferne veze takođe mogu da poboljšaju kvalitet života i lični rast. Takvi odnosi obezbeđuju informacije, resurse, novine i skretanje, igraju vitalnu ulogu na našem putu samootkrivanja i poboljšanja.

Ovi kratki susreti predstavljaju i priliku da izađemo iz naše zone udobnosti, uvežbamo društvene veštine i izgradimo samopouzdanje, pomažući nam u borbi protiv socijalne anksioznosti.

Istraživanja okazuju da pojedinci sa bogatom mrežom veza, uključujući i one na periferiji, imaju tendenciju da dožive bolje fizičko i mentalno zdravlje. Na primer, studija je pokazala da različite društvene veze mogu da ojačaju imuni sistem i produže životni vek.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljubavni terapeut otkriva 12 važnih pitanja: Naučite nešto novo o sebi i partneru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle