• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 karakteristika najdužih i najsrećnijih brakova: Ljubav je dvosmerna ulica, zapamtite to

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oba partnera moraju da daju svoj maksimum

  • 0
stari bračni par, brak, dug brak, stari supružnici, ljubav, venčanje Foto: Shutterstock

Kada izgovorite sudbonosno "da", trebalo bi da znate da u braku morate da delite i dobro i loše, i smeh i tugu. Neće vam stalno cvetati samo ruže, morate se podržavati i voleti i kao partneri i kao prijatelji.

Prema Kristini Eler, psihoterapeutkinji specijalizovanoj za lečenje parova, brak se zasniva na "čvrstom prijateljstvu, naklonosti i divljenju jedno drugom". Sad se postavlja pitanje koje su to karakteristike koje pokazuju da je brak srećan i dugovečan.

1. Poznavanje partnera

Ova prva stavka ne treba da bude iznenađenje jer se partneri u uspešnim brakovima iskreno poznaju, piše "Fortune". Kada ste svesni radosti, pokreta, snova i noćnih mora partnera, u mogućnosti ste da komunicirate sa njima na empatičan način. Tako stvaramo prostor za iskazivanje emocija partnera posebno da to rade bez straha od osude.

2. "Okretanje" jedno drugom

Studija koju je sproveo psiholog Džon Gotman sa Instituta Gotman zabeležila je verbalno i fizičko ponašanje mladenaca. Šest godina kasnije, posle praćenja parova, Gotman je utvrdio koje osobine uočene u tim ranim danima braka se pretvaraju u dugo partnerstvo sa puno ljubavi. Utvrdio je da je veća šansa da će parovi koji su se fizički "okrenuli" jedno prema drugom ostati u posvećenoj vezi.

- Kada prekrstite ruke ili pocrvenite, kada vam srce ubrzano lupa ili se vilica stisne, sve su to znaci katastrofe u vezi. Umesto toga, pokušajte da nagnete telo prema partneru i govorite mirno i nežno - kaže Eler.

Prezime, devojačko prezime, venčanje, upisivanje u knjigu venčanih, novo prezime, venčano prezime Foto: Shutterstock

3. Kupovanje "ponuda" za pažnju

Gotman je otkrio i da parovi u dugotrajnim brakovima prepoznaju kada druga strana pokušava da privuče njihovu pažnju. Na pitanje "Kako je prošao dan?" odgovaraju konkretno i prepoznaju kada partner želi naklonost. Ukratko, ne dele pažnju između partnera i telefona.

4. Rešavanje sukoba

Povratak na pravi kolosek posle svađe je ključan za supružnike koji su u dužem braku. Umesto da ignorišu jedno drugo ili da čekaju da sukobi nestanu sami od sebe, jaki partneri odvoje vreme da razmisle, a zatim započnu popravljenje problema.

- Ako nismo ranjivi, onda nećemo moći da imamo emocionalnu vezu, ne samo sa partnerom već i sa samim sobom. Ranjivost pomaže u emocionalnoj vezi i izgradnji poverenja, a pomaže i u intimnosti u odnosima, a to može učiniti da se partneri osećaju cenjenim - rekla je Eler.

Između ostalog, institucija poput braka predstavlja "projekat" koji zahteva brigu obe strane.

5. Samospoznaja i samoumirivanje

Samospoznaja je takođe neophodna za dugoročnu vezu. Ako ne znate ko ste i šta cenite, kako ćete preneti svoje potrebe partneru?

- Moramo biti u stanju da razumemo šta nas pokreće, našu prošlost, detinjstvo i kako svi ovi faktori mogu da eskaliraju interakcije sa partnerima. Te priče su važne za nas same da znamo kada smo u braku - jasna je Eler.

Možda znate kada vam je potrebno da provedete dan sami sa sobom, vežbanje ili izlazak sa prijateljima. Praćenje potreba, kakve god one bile za vas, pomoći će vam da braku date energiju koja mu je potrebna.

6. Prihvatanje onoga šta brak obećava, a šta ne

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, dobri supružnici ne očekuju da će njihovi brakovi biti skladni 24/7/365.

- Mi smo ljudska bića, ne postoji način da ljudi budu zajedno 20 do 60 godina braka (ili više) bez sukoba. Međutim, način na koji se nosimo sa sobom u sukobu čini razliku - kaže Eler.

Zapamtite da je vaš brak stalna saradnja, dvosmerna ulica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Saša je dugo smišljao kako da zaprosi Jelenu, a onda se desio savršen trenutak: Rekla je "Da"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle