• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako je uspela da sa mužem ravnopravno podeli kućne poslove: Greška je bila u stavu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvo, promena se dogodila u njoj samom, jer sama promena u načinu razmišljanja dovela je do toga da se otarasi unutrašnje ogorčenosti, kako kaže

  • 1
čišćenje, muž i žena čiste Foto: Shutterstock

Kada ste vi ili vaš partner nezadovoljni raspodelom kućnih poslova, nivo stresa u vašem domu može se značajno povećati. Nejednaka raspodela kućnih poslova značajan je stresor u mnogim vezama.

Dobar i kvalitetan odnos u braku po svakom pitanju nisu nikakva nemoguća misija, a priča jedne Kejli Klemp otkriva i kako do toga doći nakon godina prećutnog zameranja.

Kejli Klemp je koautorka knjige "Brak 80/80". Ona je takođe jedan od vodećih stručnjaka u SAD za dinamiku malih grupa i razvoj liderstva, motivacioni govornik i autor tri druge knjige.

- Prvih deset godina braka radila sam sve. No uz to, provela sam puno vremena zamerajući svom mužu. Ne svaki put, ali često. Evo kako je išao naš tipičan razgovor - piše Klemp.

- Ja mu kažem kako je trebalo da pokosi travu ovaj vikend, a on kaže da je bio zauzet. Na to ja kažem da je on čitav dan na poslu te da ja radim sve kućne poslove, dok je njegov jedini posao da se brine o dvorištu - izjavila je Kejli.

Taj razgovor ništa dobro nije doneo. Muž bi se još manje angažovao i zamerao joj dodatno. Ona se osećala besnom, pitajući se kako je došla u situaciju da ona radi sve, a muž gotovo ništa.

- Celo iskustvo moglo bi se sažeti u jednu reč: nepravda. I naravno, ta mi dinamika nije odgovarala. Odlučila sam promeniti strategiju. Naime, znala sam da ga priupitam da li je slučajno primetio da je mašina za sudove prazna i da se nije možda sama ispraznila. Onda bih ga pitala misli li mi pomoći da pospremim nakon večere. No ta strategija ipak nije upalila - izjavila je.

Šta više, učinak je bio suprotan, a odnos se pogoršao.

Tada se dogodilo nešto neočekivano.

- Što bi se dogodilo da ovu strategiju okrenem naopačke? Pitala sam se. Moj prethodni pristup nije funkcionisao. I u ovom trenutku nisam imala šta da izgubim. Tako sam počela da eksperimentišem malo po malo, a moj suprug i ja sada to zovemo "radikalna velikodušnost". Umesto da razmišljam o "loših" pola sata koje sam provela u čišćenju, počela sam o tome razmišljati kao o "daru" vezi - ispričala je.

Prvo, promena se dogodila u njoj samom, jer sama promena u načinu razmišljanja dovela je do toga da se otarasi unutrašnje ogorčenosti, kako kaže.

- Primetila sam da sam ja bila ta koja je patila kad sam probala prošlu strategiju. Ja sam bila ta koja je ostala razdražena, ljuta i neprestano uvređena. Međutim, kada sam uvela način razmišljanja radikalne velikodušnosti, moje se unutarnje iskustvo promenilo. Osećala sam se manje pod stresom. Osećala sam manje teskobe i gorčine prema svom mužu. Promena u meni stvorila je najparadoksalniju i najneočekivaniju promenu. To je promenilo i mog supruga - izjavila je.

- Kako se moja ogorčenost topila, moj je suprug postajao sve angažovaniji i motivisaniji da uskoči u poslove oko kuće. Pokazalo se da je moja radikalna velikodušnost zarazna. To je otvorilo prostor mom mužu da odbaci deo svoje frustracije i postane velikodušniji. Paradoksalno, radikalna velikodušnost dovela je do atmosfere u mom braku koju sam godinama pokušavala stvoriti: brak ravnopravnog partnerstva, u kojem smo oboje doprinosili našem zajedničkom životu - zaključila je Klemp, piše "Your Tango".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pokušala da nasamari muža, pa prešla ćerku: Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • sly

    20. april 2024. | 16:37

    on je ceo dan na poslu i to se ne važi

    Podelite komentar