• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Heroj Vijetnamskog rata otkrio srceparajuću tajnu u čitulji koju je tražio da se objavi nakon njegove smrti

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odlikovani heroj otišao je u smrt sa "javnom tajnom“ koju do kraja život nije smeo da prizna jer se plašio da će biti izopšten od svojih najmilijih

  • 0

On je 85-godišnji vijetnamski veteran koji je živeo tajnim životom plašeći se izolacije od svojih najmilijih. Svoju "javnu tajnu" konačno se usudio da otkrije, tek nakon sopstvene smrti u čitulji koju je tražio da se objavi nakon njegove smrti.

Pukovnik Edvard Tomas Rajan preminuo je u 85. godini u svom domu u Renseleru u Njujorku, posle borbe sa rakom creva. Veći deo svog života živeo je u obližnjem Renseleru, gde je služio kao vatrogasac. Ali u poslednjoj poruci voljenima i širem svetu, pukovnik Rajan je podelio tajnu.

U svojoj čitulji, pukovnik Rajan je javno priznao da je gej – nešto što je bila javna tajna u njegovoj porodici, ali je on pokušavao da sakrije jer je to smatrano sramotnim tokom njegove vojne karijere. Tokom većeg dela karijere pukovnika Rajana, gej je bio osnov za otpuštanje.

- Moram da vam kažem još jednu stvar. Bio sam gej celog života: kroz osnovnu školu, kroz srednju školu, preko koledža, kroz život - glasila je poruka objavljena u Albani Times Union-u upućena njegovoj porodici, prijateljima i svetu, koju u potpunosti preneo Legacy.com.

Živeći sa strahom da će zbog svoje seksualnosti biti izveden pred vojni sud, otkrio je i svoju 25-godišnju vezu sa ljubavlju svog života, Polom Kavanjarom, prenosi "Mirror".

- Bio sam u ljubavnoj i brižnoj vezi sa Polom Kavanjarom iz Severnog Grinbuša. On je bio ljubav mog života. Imali smo 25 sjajnih godina zajedno. Pol je umro 1994. usled pogrešne medicinske procedure. Biću sahranjen pored Pola - rekao je ovaj veteran i vatrogasac, koji se uz to i izvinio i objasnio da se plašio da će biti "izopšten" od strane svoje porodice, prijatelja i saradnika zbog svoje sklonosti ka muškarcima: - Žao mi je što nisam imao hrabrosti da se izjasnim kao gej. Plašio sam se da ću biti izopšten: od strane porodice, prijatelja i saradnika. Gledajući kako su ljudi poput mene tretirani, jednostavno nisam mogao Sada kada je moja tajna poznata, zauvek ću počivati u miru.

Stari gej par Foto: Shutterstock

Tokom većeg dela karijere pukovnika Rajana, istopolni odnosi bili su osnov za otpuštanje. Čak su bili izričito zabranjeni od 1982. do 1994. godine kada je Klintonova administracija uvela kontroverznu politiku „Ne pitaj, ne govori“. Čak i nakon što je otišao u penziju u poslednjoj deceniji, pukovnik Rajan se plašio da će biti izveden pred vojni sud zato što je živeo kao gej čovek, a što je prema rečima njegovog nećaka Džozefa Rajana, zažalio u smrti.

- Išli su zajedno na odmor, tako da smo nekako znali, ali on nikad ništa nije rekao - posvedočio je njegov nećak.

Nakon Tomasove smrti, njegovo telo je donirano Programu anatomskih poklona na Medicinskom koledžu u Albaniju u obrazovne svrhe, a kasnije će biti kremiran i položen pored svog doživotnog partnera Pola.

Njegova iskrena čitulja postala je viralna i a mnogi su pozdravili njegovu "čast i dostojanstvo". Neki su se na društvenim mrežama čak i prisetili da su poznavali heroja i njegovog parntera.

- Upoznala sam Toma kada sam se udala za nećaka njegovog partnera Pola. Zajedno smo uživali u nekoliko praznika, večera, piknika. Bio je pravi džentlmen i velika je nesreća što je osećao da mora da krije da je gej. On i Pol su bili veoma zabavni zajedno.

I drugi su se pridružili komentarima.

- Edvard zvuči kao da je bio izvanredan čovek. Hvala vam na vašoj službi. Bili ste pravi heroj. Slomljeno mi je srce, što ste morali da živite svoj život u tišini, ali tako sam srećan što čujem o vašem životu sa Polom - napisao je jedan komentator, dok je drugi dodao: - Kao neko ko se nije "deklarisao" do 40. godine, ova čitulja me je zaista pogodila. Nadam se da su Edvard i Pol sada ponovo ujedinjeni, zaljubljeni za čitavu večnost. Niko ne bi trebalo da provede ceo život skrivajući to ko su i koga vole.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo parove da li smeju da razmene telefone i čitaju proruke, pred našim kamerama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle