• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su pokazatelji da vas emotivni partner guši u vezi, ne žmurite na "crvene zastavice"

N. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Crvene zastavica" je termin koji označava toksično ponašanje pojedinca

  • 0
Muškarac i žena Foto: Shutterstock

Romantična partnerstva zahtevaju rad. Dani neće uvek biti "cveće i proleće", međutim svaka osoba treba da shvati kada postoji problem i učini svoj deo kako bi radila na pozitivnom ishodu, zarad uspeha u vezi. To zahteva komunikaciju i otvoren razgovor, pogotovo ukoliko se jedna osoba žali na osećaj "gušenja".

Osećaj "gušenja", odnosno nedostatka prostora, dešava se kada vaš partner razvije ekstremnu privrženost, tj. suzavisnost, i počinje da crpi vašu energiju, pretvarajući sve vreme u zajedničko provedeno vreme.

A kako prepoznati da li ste došli do ove tačke u vezi?

1. Manipulacija i nedostatak privatnog prostora

Osećaj "gušenja" dovodi do toga da se partner žali da vas ne viđa dovoljno ili da se vi apsolutno ne trudite da provedete „kvalitetno“ vreme sa njim, dok, u stvari, on monopolizuju svaki vaš minut, svakog dana. U nekim slučajevima, manipulatori će glumiti razne scenarije kako bi vas sprečili da komunicirate sa porodicom ili prijateljima ili da samostalno uživate u vremenu.

Partner koji se samo pojavi u najnepovoljnijem trenutku, "ubacujući" sebe u vaš raspored, ne poštuje vaš lični prostor. Na primer, ako imate prijateljsko veče ali, niotkuda, vaš partner "upadne" u događaj, to je ogromna "crvena zastavica".

2. Ljubomora i konstantan kontakt

Nerazumno ljubomoran partner će postati previše fokusiran na to sa kim provodite vreme kada niste sa njim. U zavisnosti od osobe, to može dovesti do toga da postane nesiguran i uznemiren, razmišljajući da li su vaša osećanja autentična.

Jedina prilika da provedete vreme daleko od svog napornog partnera je kada svako od vas ode na posao tokom dana. Nažalost, čak je i to vreme prekinuto bezbrojnim pozivima i porukama. U početku, obilje privrženosti i kontakta može izgledati donekle poželjno, u pokušaju da se upoznate. Ipak, nakon nekog vremena, postaje frustrirajuće i može biti dosadno kada morate iz minuta u minut davati izveštaj o tome šta ste radili ceo dan.

3. On pokušava da vas menja, vi počinjete da lažete

Možda u početku nećete primetiti ove "crvene zastavice", ali kako vreme prolazi, postaće očigledne i invazivne, kao što je kupovina odeće onako kako on tumači vašu modu ili preuređivanje elemenata u vašem domu. Ovakvo ponašanje ukazuje na pokušaj kontrole.

Osećaj "gušenja" u vezi može dovesti do toga da namerno pronalazite načine kako biste izbegli da provodite vreme sa svojim partnerom, jer vam ta ideja donosi osećaj frustracije i nezadovoljstva, umesto radosti ili ispunjenja.

Muškarac, žena, prevara, razvod Foto: Shutterstock

4. Gubitak identiteta i konstantan "monitoring"

Kada počnete da gubite osećaj za sebe i individualnost, to je jasan znak da veza ne ide dobrim putem. Vaši interesi, hobiji i strasti su u drugom planu jer potrebe i želje vašeg partnera postaju središnja tačka vašeg života.

Ako vas partner uvek prati, pita gde ste, šta radite i sa kim ste, to može učiniti da se osećate kao da ste pod prismotrom.

5. Emotivna ucena i ignorisanje granica

Kada vaš partner koristi krivicu ili emocionalnu manipulaciju da vas zadrži blizu, to je znak da ste u toksičnoj vezi.

Ako vaš partner dosledno ignoriše ili ne poštuje vaše granice, kao što je ulazak u vaš lični prostor bez dozvole, ili emocionalne granice poput razgovora o ličnim pitanjima sa drugima bez vašeg pristanka, vreme je da odete. Kada se granice stalno ignorišu, gubite kontrolu nad vašim životom, prenosi "Marriage."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle