• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naš psiholog tvrdi da samo u jednom slučaju treba dati novu šansu staroj ljubavi - evo u kom

N. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ako prvi put nije uspelo, zašto bi uspelo drugi put, šta je sada drugačije?"

  • 0
Ben Aflek i Dženifer Lopez , Ben Affleck and Jennifer Lopez Foto: Tanjug/AP

I dok ceo svet bruji o razvodu Dženifer Lopez i Bena Afleka, zauzimajući jednu stranu i optužujući drugu, upitali smo se koliko je čest ovakav obrazac ponašanja, da se veza ponovo oživljava i propada - i da li je uvek toksičan? Zar ga ne viđamo u našoj svakodnevici, i zar nismo i sami makar jednom bili žrtva istog?

Naravno da smo svi čuli priču o srećnom kraju, bajku u kojoj se par sastao posle određenog broja godina i dočekao duboku starost u obnovljenoj ljubavi, ali da je to norma ili izuzetak? Šta je to, u nama ljudima, što nas tera da oduvek verujemo tom jednom dobrom primeru umesto hiljadama loših?

Upitali smo psihologa Lea Ivaniševića da prokomentariše temu vraćanja starim ljubavima, da li je to obrazac traume, iluzija ili linija manjeg otpora?

- Iza vraćanja starim ljubavima mogu biti različite motivacije: nostalgija, vraćanje u komfor zonu, idealizovanje prošlosti, traumatsko vezivanje, brkanje ljubavi i zavisnosti. Vraćanje starim ljubavima većinski propada onda kada oba partnera nisu poradila na sebi i svojim osobinama i ponašanjima koji su prvobitno i doveli do raskida. Ako prvi put nije uspelo, zašto bi uspelo drugi put, šta je sada drugačije?

Da li postoje zdrave okolnosti u kojima je benefitno pružiti drugu šansu? U kojoj varijanti je to "piši propalo"?

- Drugu priliku ima smisla dati nekome ko je kroz reči i dela pokazao da vidi svoj udeo odgovornosti za prvobitni raskid i ko je pokazao dosledan trud u sprovođenju promene. Nije dovoljno da neko samo kaže da se promenio, obećava da će se promeniti, ili tek preuzima prve korake u promeni. Promena mora da se VIDI u ponašanju. Isto važi i za nas koji razmišljamo da li da damo drugu šansu. Da li smo preuzeli svoj deo odgovornosti za raskid, makar on bio i 1 odsto? Da li smo identifikovali na čemu moramo da poradimo kod sebe? Da li smo sproveli te promene i u kojoj meri? Da li nam, nakon rada na sebi, ta druga šansa zaista izgleda kao dobra ideja?

Dve strane medalje

Narcisoidne osobe često ponavljaju stare šeme ponašanja i iznova koriste žrtve iz prošlosti.

-  Da, one su sklone tome da uvlače bivše partnere nazad u odnos i da bivše partnere "drže na čiviluku" onda kada im novi partner dosadi, kada su u problemu ili kada im drugi izvori validacije presuše. Narcisoidne osobe ne umeju da na zdrav način prekinu odnos, a budući da druge ljude vide kao produžetke sebe i instrumente, za njih su bivši partneri poput kuhinjskog aparata koji su sklonili u podrum na neko vreme, pa odlučili da ga ponovo izvade.

Čini se, da isti slučaj, samo sa suprotne strane, proživljavaju i osobe sa niskim samopoštovanjem?

- Osobe sa niskim samopouzdanjem su sklone tome da se vraćaju u odnose i da pružaju šanse iznova i iznova zato što misle da ih niko drugi neće želeti, sebe vide kao nesposobne za samostalnost, a neretko imamo i to da previše odgovornosti preuzimaju na sebe, veruju da ukoliko se budu potrudili više ovaj put će sigurno uspeti, ne želeći da prihvate da nešto nije do njih. Jedan od elemenata niskog samopouzdanja i jeste krivljenje sebe za stvari koje su izvan lične kontrole - poentirao je sagovornik Leo Ivanišević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Džej Lo privatnim videom čestitala rođendan Benu Afleku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle