• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li je ovo najluđe kraljevsko venčanje ikad? Norveška princeza Marta udaje se u subotu za šamana

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovako nešto se još nije dogodilo ni u jednoj kraljevini starog kontinenta. Norveška princeza udaje se za biseksualnog Amerikanca Šamana Dureka uz neočekvani kodeks oblačenja, "latinoameričku" zabavu i izlet brodom za sve goste

  • 0
martha louise Foto: instagram.com/iam_marthalouise/#

Ovo je venčanje koje je mnoge iznenadilo. Naime, kako prenose svetski mediji, norveška princeza Marta Luiz udaje se u subotu za američkog samoproglašenog šamana Dureka Vereta.

I koliko je ova veza neočekivana, toliko su i oni kao par neobični sami po sebi. Pa je tako razvedena 52-godišnja pripadnica norveške kraljevske porodice, sklona tome da tvrdi da je vidovita i da može da razgovara sa anđelima, a dar delila i od njega profitirala - u knjigama i kursevima. Sa druge strane, njen verenik Veret, 49-godišnjak i iz Kalifornije, sebe naziva "šamanom šeste generacije" i prodaje skupe zlatne medaljone za koje kaže da spasavaju živote.

- Veoma sam duhovna osoba - napisala je princeza na Instagramu nakon što su objavili svoju neočekivanu veridbu u junu 2022.

Par će se se u subotu venčati u hotelu u brdima Gerangera, živopisnog sela na zapadnoj obali Norveške. Dani svečanosti počinju u četvrtak sa zabavom za više od 350 gostiju, gde će prisustvovati i švedska princeza Viktorija i njen suprug princa Danijel. U petak će, prema planu, porodica i prijatelji uživati u luksuznoj vožnji čamcem duž fjorda, nakon čega se princeza i šaman prirediti žurku pre venčanja sa temom Latinske Amerike u hotelu Union. Plesanje salse - obavezno.

Očekuje se da će na venčanju, koje je u subotu 31. avgusta, prisustvovati i druge strane kraljevske porodice, zajedno sa svojim bliskim prijateljima i porodicom, koji su obavešteni da se pridržavaju "kul i seksi" kodeksa oblačenja. Na ceremoniji će učestvovati ukupno sedam deveruša i sedam mladoženja, a očekuje se, prema pisanju "Daily Mail-a" da će Martine tri ćerke tinejdžerke Mod Anđelika (21), Lija Ajsadora (19) i Ema Talulah (15) biti tri od sedam deveruša.

Očekuje se i prisustvo njenih roditelja, kralj Harald i kraljice Sonja, zajedno sa njenim bratom prestolonaslednikom Hokonom i njegovom suprugom princezom Mete-Marit.

Ovaj eksentričan par "trese" norveške medije već neko vreme, a najviše im se zamera njihovo zanemarivanje nauke i korišćenje kraljevskih veza za komercijalnu dobit. Naime, Marta se odrekla svojih kraljevskih dužnosti u novembru 2022, i iako je zadržala titulu, pristala je da je ne koristi u svojim komercijalnim poduhvatima. Međutim, ona je od tada nekoliko puta prekršila sporazum, a poslednji put kada su ona i Veret pustili u prodaju „džin za venčanje“ u Norveškoj etiketi je bila utisnuta princezina titula.

- S obzirom da sporazum nije poštovan, vreme je da se Marti Luiz oduzme titulu princeze pre nego što kralj Harald vidi da je njegovo životno delo još više uništeno - napisao je istoričar i kraljevski stručnjak Trond Noren Isaksen u tekstu u julu, kako prenosi "france 24".

Par je takođe razbesneo norvešku javnost potpisivanjem ugovora sa "Hello! magazin" i "Netfliksom" za ekskluzivno izveštavanje o venčanju.

Pad popularnosti

Marta Luiz ima tri ćerke iz prvog braka sa poznatim norveškim piscem Arijem Benom, koji je izvršio samoubistvo tri godine nakon njihovog razvoda 2016. Ona je četvrta u redu za norveški tron. Njen mlađi brat prestolonaslednik Hakon će jednog dana naslediti kralja Haralda.

Norveška kraljevska porodica je u velikoj meri bila pošteđena skandala - sve do nedavno kada su Marta i Veret doprineli eroziji javne podrške monarhiji, sa 81 odsto u 2017. na 68 odsto, što je pokazala anketa javnog emitera NRK prošle nedelje.

Nedavni skandal koji uključuje 27-godišnjeg sina princeze Mete-Marit iz veze pre njenog braka sa prestolonaslednikom Hokonom takođe je doprineo padu popularnosti norveške kraljevske porodice. Naime, ranije ovog meseca, Marijus Borg Hoibi priznao je napad na svoju devojku podstaknut kokainom i alkoholom, a dve bivše devojke su od tada iznele slične tvrdnje.

Četiri od 10 Norvežana reklo je da je njihov stav o kraljevskoj porodici postao negativniji u protekloj godini, a mnogi su kao razlog naveli Martu Luiz, Veret ili Hoibija, pokazala je anketa.

Lovi na veštice i nadrilekari

No to nije sprečilo Martu Luiz da optuži medije da protiv nje vode "lov na veštice", iako je Veret taj koji je dobio najviše kritika. Njega u štampi zovu „šarlatan“.

Razlog je najviše taj što je u jednoj od svojih knjiga sugerisao da je "rak izbor" i preporučio vežbe za uklanjanje "otisaka" sa ženskih vagina koje su ostavili prethodni seksualni partneri.

Uz to, on na svojoj veb stranici prodaje medaljon "Spirit Optimizer" po ceni od 222 dolara za koji kaže da mu je pomogao da savlada kovid.

Iako je Veret priznao da njegova uverenja mogu biti uznemirujuća za neke, on tvrdi da je žrtva rasizma - ponavljajući pritužbe koje je iznosila Megan Markl nakon što se pridružila britanskoj kraljevskoj porodici.

- Belci nam pišu svu ovu mržnju i pretnje smrću... jer... ne žele da vide crnca u kraljevskoj porodici - rekao je na Instagramu u junu 2022.

U međuvremenu, 87-godišnji kralj Harald -- koji se godinama borio da mu se dozvoli da se oženi kraljicom Sonjom, običnom stanovnicom -- rekao je malo o svom budućem zetu, misleći samo na "sukob kultura".

Opisao ga je kao "sjajnog momka i veoma smešnog".

- Dogovorili smo se da se ne slažemo - oko nekih stvari, rekao je kralj u novembru 2022.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kraljevsko venčanje princa Harija i Megan Markl

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle