• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skoro 50 procenata žena žali za istom stvari u životu: Možete li da pogodite za čim?

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste ikada zažalili za bivšom romansom koja se nije dogodila, niste jedine

  • 0
Žene Foto: Shutterstock

"Onaj koji je pobegao". "Ta jedna propuštena veza". "Skoro pa ljubav"... Ako ste ikada iskusili žal za nekom romansom koju ste propustili - imate baš dosta "sapatnica".

Godine 2011. istraživači sa Univerziteta Northvestern i Univerziteta Ilinois  anketirali su 370 odraslih Amerikanki, starosti od 19 do 103 godine, o njihovim najvećim žaljenjima u životu, i ispotavilo se da je  50 odsto žena izrazilo žaljenje za istom stvari u životu. Žal za propuštenom vezom.

Skoro polovina svih ispitanih dama, njih 44 odsto, izrazilo je žaljenje što se nije upustilo u romantičnu vezu, dok je samo 19 odsto muškaraca tvrdi isto. Takođe, slobodni momci i devojke su više razmišljali o svojoj prošlosti, nego oni koji su prešli u nove, posvećene veze.

Oni koji su razgovarali o svojim izgubljenim ljubavima fokusirali su se na tu staru temu: ona veza koja je izmakla.

- Ljudi su pominjali srednjoškolske romanse, stvari koje su im "izmakle" - rekao je Nil Džej Rouz, psiholog i profesor u Northvesternu, koji je sproveo studiju.

Zanimljivo je da su ispitanici bili podjednako podeljeni između žaljenja za situacijama u kojima su preduzeli akciju i žaljenja za scenarija u kojima nisu uspeli da reaguju. Oni koji su osećali kajanje zbog toga što nisu radili više da spasu svoju izgubljenu ljubav imali su tendenciju da gaje žaljenje znatno duže od onih koji su žalili zbog preduzetih radnji.

- Oni što su se kajali još od ranije, oni su imali tendenciju da se fokusira na izgubljene prilike — stvari koje su mogli ili trebali da učinite drugačije - rekao je dr Rouz: - Oni koji su imali "nedavna" žaljenja su se uglavnom fokusirali na stvari koje su uradili i koje bi želeli da mogu da vratite.

Ako se odnosite na prethodnu kategoriju, dr Rouz je izneo plan za najbolji način da prevaziđete te teške i tako bliske situacije u vašem ljubavnom životu.

- Kajanje je loše, ali u proseku je žaljenje od pomoći. Najkorisniji način da doživite žaljenje je da ga duboko osetite, brzo ga prevaziđete i krenete dalje i koristite ga da vas podstakne na nova ponašanja koja će vam biti od pomoći. Iskoristite svaku romantičnu situaciju kao iskustvo za učenje. Onda idite dalje. "Onaj koji je pobegao" zaista znači "onaj kome nije suđeno da bude". I to samo znači da postoji neko bolji - ističe doktor.

Naravno, zaslužujete ljubav i jednog dana ćete je naći. Samo treba da držite oči otvorene jer ćete ljubav pronaći na najneočekivanijem mestu kada i ne tražite. Nemojte se zadovoljiti drugim najboljim, jer je vaša srodna duša još uvek tamo i sprema se da vas upozna. Ne dozvolite drugima da vam kažu da je ideja o srodnim dušama lažna, ili da vaša ne postoji. Jedna anketa YouGov-a pokazala je da 60 procenta Amerikanaca veruje u srodnu dušu, pa izađite i pronađite je.

(Ona.rs/YourTango)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo građane koja pesma najbolje opisuje njihov ljubavni život: "Kupi mi majko top"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle