• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova fotografija Đorđa i Olivere Balašević simbol je romantičnijih vremena: Ljubav kakva se danas retko nalazi

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sećanje na neka prošla, romantičnija vremena

  • 0
Đorđe Balašević, Olivera Balašević Printskrin: Youtube/WASP PRODUCTION

Toliko emotivnih balada koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim u toku svoje dugogodišnje karijere otpevao je Đorđe Balašević. Mnogi ni danas ne mogu prežaliti "panonskog mornara", koji nas je napustio 2021. godine i iza sebe ostavio brojne čuvene pesme, ali i neutešnu suprugu Oliveru.

Brojne anegdote vezane su za popularni novosadski par: neke dogodovštine iz zajedničkog života Đole je otkrivao na svojim koncertima, neke je Olja pomenula u svojoj knjizi "Planeta Dvorište". Među najslađima su sigurno one sa samog početka, iz vremena kada su se tek upoznali.

Međutim, malo ko zna da je početkom 80-ih godina vojsku služio u Zagrebu gde je i nastao njegov stih: "U vojsci sam stekao druga do groba". Bio je u pešadiji, a jednom prilikom mu je u kasarnu "Maršal Tito" došla i njegova Olivera gde i nastala ova fotografija.

Mnogi njihovu ljubav vide kao jednu od najromantičnijih na ovim prostorima, ispevanom u njegovim pesmama, ovekovečenu u njenim osmesima, a ova fotografija simbol je i sećanje ne samo na njihovu ljubav, već i na vremena kada su susreti vojnika i njihovih devojaka bili posebna vrsta romantike.

Đorđe i Olivera upoznali su se 1979. godine, a u braku su bili više od četiri decenije. Olivera, devojačko Savić, bila je reprezenativka u sportskoj gimnastici, a naš umetnik upoznao ju je prilikom gostovanja u jednoj emisiji na novosadskoj televiziji, gd je ona bila deo sportskog programa, a balašević je gostovao kao muzičar. Čuveni kantautor je ovaj susret u više navrata opisivao kao filmski.

Riđokosa devojčica koja je studirala organizaciju rada u Novom Sadu, tad nije ni sanjala da će u tog "razbarušenog" i "neobaveznog" mladića s gitarom zaljubiti "skroz na skroz".

Đorđe je Oliveru zaprosio bez velikih priprema i to preko telefona. Do ove spontane prosidbe došlo je kada je Balašević otišao na letovanje u Umag, gde je shvatio da mu Olivera nedostaje, pa ju je nazvao sa recepcije hotela i pitao da li hoće da se udati za njega. I Olivera tada nije stigla da odgovori, a Đorđe je već seo u auto i krenuo ka Zrenjaninu.

Olivera i Đorđe se nisu odmah venčali, iako su odlučili da budućnost provedu zajedno. Rođena je već i mala Jovana, bila je beba s nepunih šest meseci kad su ipak rešili da obave i tu formalnost.

Venčali su se 1981. godine, a kasnije su otkrili da su na venčanje zakasnili.

Svoju ljubav Đorđe je na kreativan i specifičan način izrađavao, u svom stilu. Tako je Oliveri na albumu "Dnevnik starog momka" iz 2001. godine poslao skrivenu poruku. Na albumu našlo se ukupno 12 pesama i svaka od njih nosila je žensko ime, a imena su poređana tako da početna slova pesama nose poruku: "Olja je najbolja".

Supruzi je posvetio pesmu sa njenim imenom, a upravo uz ove stihove je sahranjen.

Iz njihove ljubavi, izrodilo se troje dece, Jovana, Jelena i Aleksa. A od 2013. godine ova porodica bogatija je i za dve unuke koje je rodila ćerka Jelena. Pre dve godine je na svet došla i unuka Vera, Aleksina ćerka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Govorimo poezijom: "Uspavanka za dečaka" Đorđe Balašević

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle