• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moja vesela, mrsna romska svadba: Kako izgleda pravo romsko venčanje

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako izgleda svadba sa autentičnom muzikom, plesom i tradicijom bugarskih Roma

  • 0

Hristijan je Rom koji vodi nalog na "Tik Toku" sa ciljem da svojim pratiocima na ovoj društvenoj mreži što bliže približi kulturu kojoj pripada. On pod nadimkom  @balkanromaicon često deli video snimke i zapise nekih od najzanimljivijih segmenata romskog stila života koji vodi, a ovaj put je pokazao kako izgleda tipična balkanska romska svadba.

- Danas ću da vam pokažem kako stvarno izgleda autentična balkanska romska kultura - rekao je prikazujući kadrove sa romske svadbe koja je održana u Bugarskoj, sa tipičnom romskom muzikom, šarenim toaletama i veselim svatovima.

Kako je objasnio, u pitanju je venčanje njegovog rođaka.

- Moći ćete da čujete našu autentičnu muziku, ples i tradiciju, zato što mi je dojadilo da nas predstavljate kao hipike ovde na Tik Toku - napisao je u šali u videu prikazujući montažu fotografija žena u tipičnim šarenim romskim haljinama iz čerge.

Prvi deo vidoe priloga posvećen je tradicionalnom skupljanju kod kuće mlade.

- Svi rođaci mladoženje dolaze do kuće neveste i mi je tradicionalno izvedemo iz očeve kuće, simbolično tako ona napušta svoju porodicu - objašnjava tiktoker dok kadrovi prikazuju prelepu ženu u neobično jarkoj koralnoj boji haljine, sa velikom diademom na glavi.

- I time ona stupa u svoj bračni život - kaže.

@balkanromaicon
 
♬ original sound - hristiyan 🧿★

Iako je, kako kaže u pitanju njegovo "pleme bugarskih Roma", mladoženja na ovoj svadbi je rastao u Češkoj, što objašnjava podignute češće zastave na snimku.

-  Ali uprkos tome, ipak se vratio da se venča u Bugarskoj - pripoveda ovaj mladić i nastavlja da objašnjava kuda se kreću dalje svatovi dok prikazuje snimak iz kola u pokretu: - Sada smo na svom putu ka mestu gde će da se održi venčanje. Udaljeno dva sata od mesta od kog smo pošli.

Na mestu novog okupljanja, prikazujući prekrasne toalete svatova dok dočekuju goste u dvorištu kuće, pripovedač primećuje da su svi u svojim haljima i odelima uveliko spremni za veselje.

- Tu su svi članovi moje porodice. I iskreno mislim da izgledamo fantastično. Deset kroz deset - svako - ocenjuje tiktoker, dok kamera prikazuje snimke starijih svatova: - Ovo su neki od naših najstarijih predstavnika plemena. Moje bake i deke i prabake i pradeke, ujaci i tetke.

Kako svadba odmiče, tako se prikazuje kako svatovi igraju tradicionalni romski ples "kuček" uz bubnjeve i

- To je zvanični ples našeg plemena ali i tradicionalan ples većine balkanskih Roma - navodi se u videu i dodaje u trenutku kada se vidi stariji muškarac u braon odelu sa stilizovanom kapom: - A ovo je moj deda koji deli novac. I mi ne igramo samo kuček, već igramo i uz tradicionalno bugarsko kolo. A onda konačno nakon čekanja kralj albanske romske muzike Cita Kral došao je da peva.

Mladić je iskoristio priliku da napravi i par selfija sa muzičkom zvezdom i kaže za njega da je "super prijatan". A potom se video nastavlja.

- Ovo sam ja koji plešem i uživam kao da ne moram na koledž sledeće nedelje - našalio se pre nego što je prešao na glavni događaj tokom svadbe prikazujući mladu u bajkovitoj beloj venčanici i mladoženju u belom odelu sa svetlucavim reverima: - Oboje su rekli "da" i isekli su tortu. Bilo je prelepo. Preplavile su me emocije jer se moj rođak oženio i postao muškarac. Želim mu sve najbolje.

Potom je prikazao snimke mladoženje kako igra sa svojim ocem, a potom i majkom,a potom su im se svi koji su to poželeli pridružili na podijumu za igru. Tiktoker je skrenuo pažnju na nekoliko detalja, poput rođakovog zlatnog lanca, na graciozan ples njegove majke i ujne u nestvarnim haljinama ukrašenim  sa perjem...

- A onda više stvarno nema šta više da se komentariše - rekao je ponovo u šali prikazujući opštu atmosferu slavlja koje je kulminiralo uz muziku i ples: - Samo ću vam staviti sve slike i klipove koje sam napravio tokom svadbe. Hvala vam što ste gledali i pratite me za druge stvarni romski kontent.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gosti ostali u neverici! Na romskoj svadbi izneli džinovsku tortu od sedam spratova

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle